“Нафтогаз” та МГУ домовились про спільні кроки та терміни відокремлення оператора ГТС України

Наглядові ради НАК “Нафтогаз України” та ПАТ “Магістральні газопроводи України” уклали меморандум, відповідно до якого домовилися реалізувати процес відокремлення оператора ГТС України з 1 січня 2020 року.

Відповідний меморандум оприлюднений на офіційному сайті “Нафтогазу”.

“До кінця 2019 року оператор ГТС входитиме до складу Групи „Нафтогаз“, яка зберігатиме за собою всі відповідні людські та фінансові ресурси. Таким чином, вона буде нести відповідальність за всі внутрішні підготовчі роботи для відокремлення оператора ГТС та виділення достатніх ресурсів для підготовки ефективної передачі активів оператора ГТС 1 січня 2020 року”, — йдеться у документі.

У НАК пояснили, що укладений меморандум має на меті визначити спільне розуміння процесу анбандлінгу та проміжних заходів, які необхідно буде вжити для реалізації відокремлення оператора ГТС за моделлю OU (відокремлена власність) з повним дотриманням міжнародних зобов’язань України та положень національного законодавства до 1 січня 2020 року.

При цьому, зауважили у “Нафтогазі”, наглядові ради погодилися, що до цього терміну будь-яка втрата “Нафтогазом” або “Укртрансгазом” контролю над активами, які використовуються для транзиту газу, без згоди “Газпрому”, можуть створити значні фінансові ризики. Це може також поставити під серйозну загрозу надійність постачання газу європейським споживачам. Таким чином, позиція Газпрому унеможливлює проведення процесу анбандлінгу до 1 січня 2020 року.