Україна виграла апеляцію щодо $3 млрд “боргу Януковича”

Апеляційний суд Англії відправив на новий розгляд позов Росії до України про стягнення заборгованості з євробондів у 3 млрд доларів, наданих Києву у грудні 2013 року, передає BBC News Україна.

Таким чином, справа розглядатиметься за повною процедурою.

Це не означає, що в результаті Києву таки не доведеться повернути борг. Але на даному етапі англійський суд погодився із аргументами української сторони.

Джерела BBC News Україна у міністерстві фінансів України кажуть, що нині Київ переміг за основним аргументом: напередодні й під час підписання договору про надання кредиту Росія тиснула на Україну, щоб запобігти підписанню Угоди асоціацію із ЄС.

У грудні 2013 року, коли в центрі Києва відбувалися масові акції проти рішення тодішньої влади не підписувати Угоду про асоціацію з ЄС, у Москві президент Віктор Янукович підписав угоду про 15-мільярдну позику від Росії.

3-мільярдний кредит, оформлений у єврооблігаціях, які викупила Росія, мав стати першим траншем.

У лютому 2014 року президент Янукович втік з України до Росії.

Після зміни влади в Україні Київ намагався включити суму у 3 млрд доларів до загального пакету під час переговорів щодо реструктуризації інших зовнішніх зобов’язань.

Проте Москва відмовилася від цього, наполягаючи на тому, що борг є державним, оскільки усі переговори щодо позики відбувалися на найвищому державному рівні.

У грудні 2015 року український уряд запровадив мораторій на виплату цього боргу.

Оскільки в грудні 2013-го сторони домовилися, що суперечки вирішуватимуться за британським правом, російська сторона скористалася цим і на початку 2016 року звернулася до суду.

Наприкінці березня 2017 року Високий суд Лондона відкинув аргументи Києва у цій справі, які стосувалися економічної та воєнної агресії Росії проти України, а також того, що суперечка не є суто комерційною справою.

Суд також зобов’язав Україну виплатити Росії номінальну вартість облігацій у 3 млрд доларів, нездійснений купонний платіж у 75 млн доларів, а також штрафні санкції, нараховані на ці суми.

Водночас українська сторона отримала право на апеляцію, яким і скористалася.