Керівник впливового аналітичного центру США допомагав Манафорту в роботі для Януковича

Керівник впливового американського аналітичного центру допоміг Полу Манафорту виступати за його проросійського клієнта з України Віктора Януковича, повідомляє видання The Daily Beast.

Про це стало відомо з електронного листа Манафорта, надісланого 21 квітня 2013 року, який у п’ятницю був оприлюднений у федеральному суді США командою спеціального прокурора Роберта Мюллера, пише Голос Америки.

Науковий співробітник Метью Рожанський очолює позапартійний аналітичний заклад центр Kennan Institute, Wilson Center, який зосереджується на американських відносинах із Росією та Україною. Wilson Center, який Конгрес заснував 50 років тому, вважається одним із найвпливовіших аналітичних центрів у Вашингтоні.

У своєму електронному листі Манафорт заявив, що один із наукових співробітників Kennan Institute координував із ним авторську колонку про Віктора Януковича. Колонка Рожанського під назвою «Чи використає Україна свій шанс із ЄС?» була опублікована в блозі CNN Global Public Square.

У статті обговорювалося помилування Януковичем Луценка та зазначалося, що продовження ув’язнення Тимошенко перешкоджатиме зусиллям України щодо інтеграції з Європою. Рожанський також закликав Януковича звільнити її, в той же час висловлюючи похвалу його уряду за «широкий спектр реформ».

Представник Wilson Center представив наступну заяву The Daily Beast: «Метью Рожанський з Wilson Center, є одним із провідних експертів країни щодо Росії, України та регіону, а також очолює Kennan Institute, центру, який відданий покращенню американського розуміння колишнього Радянського Союзу через дослідження та обмін. Ця стаття і вся робота Центру є результатом самостійної думки та аналізу».

Під керівництвом Рожанського Kennan Institute зіткнувся з критикою. Колишні українські випускники програм Центру написали відкритого листа в лютому цього року, критикуючи Рожанського і назвавши його організацію «невільним інструментом політичного втручання Росії».

У листі зазначалося, що Інститут виступив організатором концерту музикантів, які хвалили приєднання Криму до Росії, та нагородили мільярдера, голову «Альфа-банку» Петра Авена. Інститут пізніше закрив свій київський офіс.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, Манафорт відкрив 30 рахунків в іноземних державах, щоб отримати гроші з України. 

Крім того, політтехнолог та лобіст Пол Манафорт, якого судять у США за кількома звинуваченнями, співпрацював 2014 року з мером Києва.

Нагадаємо, що Манафорта обвинувачують в ухилянні від сплати податків в період роботи лобістом на українську “Партію регіонів” і колишнього президента Віктора Януковича. Він нібито відмивав свої гонорари через офшори. За даними спецпрокурора Роберта Мюллера, Манафорт отримав за роботу на колишню українську владу 60 мільйонів доларів, передає Bloomberg. Після того, як Янукович в 2014 році втік з України, доходи Манафорта різко впали.

Розслідування зосереджено на консалтинговій роботі Манафорта в Україні і лише коротко торкається його участі в президентській кампанії. Мюллер планує викликати на засідання 35 свідків. Окрім того, свідчив колишній партнер Манафорта – лобіст Рік Гейтс.

Обвинувачення Полу Манафорту та його колишньому бізнес-партнеру Ріку Гейтсу було висунено в жовтні 2017 року. В обвинувальному висновку зазначалося, що Манафорт впродовж кількох років лобіював інтереси тодішнього президента України Віктора Януковича та Партії регіонів, не будучи зареєстрованим у США в якості “іноземного агента”, а також був причетний до відмивання коштів, ухиляючись від сплати податків.

Судові слухання у справі Манафорта почалися 31 липня і тривали приблизно три тижні.

Обвинувачення завершило допит свідків у справі колишнього глави передвиборного штабу Дональда Трампа Пола Манафорта.

Президент США Дональд Трамп заявив в інтерв’ю телеканалу Fox News, що розгляне питання помилування колишнього керівника свого передвиборчого штабу Пола Манафорта, якому загрожує до 80 років в’язниці. Адвокати Манафорта обговорювали можливість угоди зі слідством.