ЦВК Грузії зареєструвала 25 кандидатів у президенти

Центральна виборча комісія (ЦВК) Грузії завершила реєстрацію кандидатів на пост президента країни на майбутніх 28 жовтня чергових виборах глави держави.

На цю посаду претендують 25 осіб, повідомив у неділю ЦВК країни.

“ЦВК завершила реєстрацію кандидатів у президенти, реєстрацію пройшли 25 кандидатів, з них 19 представлені політичними партіями, 6-ініціативними групами”, – повідомили в ЦВК. За даними комісії, “всього в ЦВК надійшло 46 заявок на реєстрацію в якості кандидата в президенти, з них 20 від політичних партій і 26-від ініціативних груп”.

Як повідомила комісія, “ЦВК відмовила 19 ініціативним групам в реєстрації висунутих ними кандидатів, так як вони не представили списки прихильників (близько 26 тис. виборців – ред.) у встановлений законом термін”. “Ще одній ініціативній групі було відмовлено в реєстрації кандидата через те, що вона не усунула недоліки в документації, а одній політичній партії було відмовлено в реєстрації кандидата через те, що ця партія не була зареєстрована в Міністерстві юстиції”, – повідомив ЦВК.

Представники комісії пояснили журналістам, що до 16 жовтня зареєстровані кандидати у президенти мають право письмово звернутися в ЦВК з проханням про зняття своєї кандидатури з виборів, після закінчення цього терміну всі кандидати будуть внесені у виборчі бюлетені.

Серед зареєстрованих кандидатів у президенти – незалежний кандидат, колишня глава МЗС (2004-2005) Саломе Зурабішвілі, екс-глава МЗС (2008-2012) Грігол Вашадзе – кандидат від колишньої правлячої партії “Єдиний національний рух” (ЄНР – партія прихильників Міхеіл Саакашвілі – ред.) і дев’яти партій – союзників ЕНД, лідер Лейбористської партії Шалва Нателашвілі, кандидат від партії “Європейська Грузія” Давід Бакрадзе (голова парламенту у 2008-2012 роках), лідер партії “Рух будівництва” Давід Усупашвілі, який обіймав посаду голови парламенту в 2012-2016 роках.

Правляча партія “Грузинська мрія” 9 вересня заявила, що вирішила підтримати незалежного кандидата Зурабішвілі, нагадавши, що свого кандидата в президенти висувати не буде. Чинний президент Георгій Маргвелашвілі 31 серпня заявив, що не буде знову балотуватися на виборах. 8 вересня колишній голова парламенту, в останні роки керівник партії “Демократичний рух – Єдина Грузія” Ніно Бурджанадзе заявила, що “на даному етапі не бачить сенсу брати участь у виборах у якості кандидата в президенти”, зазначивши, що її партія “вже зараз почне підготовку до виборів у парламент (вони намічені на осінь 2020 року) з метою створення такої політичної сили, яка зможе здобути перемогу на виборах і здійснити мирну зміну влади”.

Вибори 28 жовтня будуть останніми, коли президента Грузії будуть обирати шляхом прямого голосування: відповідно до нової редакції конституції, прийнятої в березні поточного року, з 2024 року скасовуються прямі вибори президента, його буде вибирати виборча колегія з 300 делегатів (150 депутатів парламенту і 150 представників місцевих органів влади). 28 жовтня президент буде обраний на шість років, а з 2024 року термін президентського мандата, як і раніше, становитиме 5 років. Відповідно до змін в Конституції, прийнятими в 2010 році і вступили в силу з 2013 року, розширені повноваження прем’єр-міністра і скорочені повноваження президента, але останній залишається главою держави і верховним головнокомандувачем ЗС.