Суд Києва відмовився заочно заарештувати Ігоря Гужву

Шевченківський районний суд Києва відмовився заочно заарештувати головного редактора інтернет-видання “Страна.ua” Ігоря Гужву.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби суду.

“3 жовтня 2018 року слідчим суддею Шевченківського районного суду Києва проведено судове засідання з розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу із застави на тримання під вартою відносно Гужви І.А.”, – йдеться у повідомленні.

Відзначається, що слідчий суддя не задовольнив клопотання через те, що обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, у відсутності підозрюваного, розглядається лише у разі його оголошення у міжнародний розшук.

В ході судового засідання прокурор в порядку ст.185 КПК України подав нове клопотання про обрання запобіжного заходу, яким просив замінити першочергове клопотання про зміну запобіжного заходу. Однак заміна клопотання про зміну запобіжного заходу не передбачена

22 червня 2017 року у редакції “Страна.ua” провели обшук, після якого Ігоря Гужву забрали до СІЗО. Генпрокуратура заявила, що через посередника Гужва вимагав та отримав 10 тисяч доларів за нерозміщення компромату на нардепа від “Радикальної партії” Дмитра Лінька.

24 червня Шевченківський райсуд Києва взяв Гужву під варту на 60 діб із можливістю вийти під заставу 544 тисяч гривень.

27 червня Гужва вийшов зі слідчого ізолятора після внесення за нього застави.

1 серпня стало відомо, що Служба безпеки виявила на флешці, вилученій у Гужви, секретну інформацію Міністерства оборони.

Гужва заперечив цю заяву.

22 вересня Шевченківський районний суд Києва продовжив Ігорю Гужві запобіжний захід ще на 30 днів.

У кінці вересня Гужва повідомив, що завершено слідство у справі про звинувачення його в здирництві у нардепа Лінька. Крім того, за його словами, в Державну фіскальну службу “надійшла команда в терміновому порядку робити” його підозрюваним у ще одній справі: “Податківці придумали, що я нібито неправильно заплатив податок з отриманих мною в 2013 році дивідендів”. Гужва також стверджував, що проти нього “фабрикується” 5 справ.

Наприкінці січня 2018 року Гужва виїхав з України до Відня і попросив у влади Австрії політичного притулку.

2 лютого генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ буде домагатися конфіскації застави Гужви і його міжнародного розшук

6 лютого суд стягнув понад мільйон гривень застави, яку внесли за Гужву в бюджет, і дав дозвіл на його затримання.

12 лютого Шевченківський районний суд ухвалив рішення про оголошення Гужви в розшук на підставі того, що він ухиляється від слідства.

Першого жовтня стало відомо, що Гужва, оголошений у лютому 2018 року в розшук, отримав притулок в Австрії.