Друге судно у водах Німеччини розпочало укладання труб по маршруту “Північного потоку-2”

Судно Audacia компанії Allseas в суботу приступив до трубоукладки на німецькому ділянці газопроводу “Північний потік-2”, де також веде роботи судно Castoro Dieci (C10).

Як зазначається в повідомленні проектної компанії, Nord Stream 2 AG, судно Audacia почало роботи в кінцевій точці 30-кілометрової траншеї для двох ниток газопроводу в територіальних водах Німеччини. Йому належить укласти ділянку протяжністю близько 38 кілометрів на більш глибоководну частину маршруту газопроводу. Після укладання першої нитки Audacia повернеться у вихідну точку і почне укладання другу нитку. Роботи планується завершити до кінця 2018 року.

Відповідно до графіка всі роботи по газопроводу “Північний потік-2” в територіальних водах Німеччини будуть завершені до кінця цього року, запевняє оператор будівництва.

Як повідомлялося, 18 серпня російський президент проводив зустріч з канцлеркою ФРН Анґелою Меркель (Angela Merkel) у Мезебергу.

На даний час будівництво “Північного потоку-2” проводить міжнародний консорціумом, 50 відсотків якого належать російському “Газпрому”. Серед учасників консорціуму – дочка німецького концерну BASF Wintershall, Uniper і Shell.

США погрожували вдатися до санкцій проти енергетичного сектора Росії. Від таких обмежувальних заходів можуть постраждати й західні партнери Росії.

Нагадаємо, що 3 травня в місті Лубмін на півночі Німеччини почалися будівельні роботи з прокладання нитки газогону “Північний потік-2” на суходолі. “Труба” викликає чимало нарікань в Європі. Угоди щодо фінансування проекту газогону “Північний потік-2” підписані з компаніями ENGIE (Франція), OMV (Австрія), Royal Dutch Shell (Великобританія-Нідерланди), Uniper і Wintershall (обидві – Німеччина). Очікується, що до кінця 2019 року прокладуть 1200 кілометрів газогону.

Україна виступає проти будівництва газопроводу та непокоїться через можливу втрату статусу транзитної держави. Також противниками “Північного потоку-2” є США, Польща та країни Балтії. Критики газопроводу є і в Німеччині, однак федеральний уряд здебільшого підтримує реалізацію проекту, зазначаючи, що він є приватною ініціативою. При цьому офіційний Берлін наголошує на важливості того, щоб Україна й надалі здійснювала транзит російського газу до Європи.