Глава МЗС КНР зажадав від США припинити постачання зброї Тайваню

Міністр закордонних справ Китаю Ван І в понеділок на зустрічі з держсекретарем США Майклом Помпео зажадав від Вашингтона повністю припинити постачання озброєнь Тайваню.

Про це повідомляється на офіційному сайті МЗС КНР.

“Американська сторона повинна перестати підтримувати будь-які офіційні контакти з Тайванем, припинити постачати їй збро]”, – сказав глава китайського зовнішньополітичного відомства. За словами Ван І, Вашингтон також не повинен втручатися в процес взаємодії між Пекіном і державами, що прагнуть встановити дипломатичні відносини з Китаєм і паралельно розривати офіційні зв’язку з Тайбеєм.

Тайвань керується власною адміністрацією з 1949 року, коли на цей найбільший китайський острів бігли залишки сил Гоміньдана на чолі з Чан Кайші, що потерпіли поразку в громадянській війні з китайськими комуністами. Тайвань – провінція КНР, що має особливий статус, що означає неможливість підтримки якимись країнами або територіями світу офіційних контактів з Тайбеєм без відома Пекіна на будь-якому рівні. У той же час в силу ряду історичних причин цей принцип не дотримують кілька країн, число яких постійно скорочується.