Курц заявив про критичне ставлення Відня до Всесвітнього пакту ООН про міграцію

Австрія з критичної точки зору відноситься до багатьох пунктів Всесвітнього пакту ООН про міграцію і хоче самостійно приймати рішення з питання щодо міграції.

Про це заявив у середу австрійський канцлер Себастьян Курц.

“Федеральний уряд дотримується чіткої позиції: ми критично ставимося до багатьох пунктів, які повинні бути викладені в цій угоді (Всесвітній пакт ООН про міграцію – ред.). Ми зробимо все можливе, щоб зберегти суверенітет нашої країни і гарантувати самостійні рішення Австрійської Республіки у справі міграції”, – повідомив Курц журналістам у Відні.

За його словами, Австрія поки не прийняла рішення, чи буде вона схвалювати цю угоду, оскільки самої угоди ще не існує, проте Відень в даний час обмірковує свої подальші дії. “Ми знаходимося в тісному контакті з такими країнами, як Швейцарія, і плануємо в уряді в найближчі час визначитися з майбутніми конкретними кроками”, – додав Курц. – У будь-якому випадку по тим пунктам, до яких ми ставимося критично, ми поставимо умови, обов’язкові для дотримання міжнародного права”.

Як додав віце-канцлер Австрії Хайнц-Крістіан Штрахе, Відень планує прийняти рішення щодо участі в глобальному пакті тільки після узгодження позицій з іншими країнами, які також критично налаштовані до умов цієї угоди.

Раніше влада Угорщини відмовилася брати участь у схваленні пакту ООН про міграцію. Крім того, МВС Польщі виступило з пропозицією неприєднання Варшави до цієї угоди.

Всесвітній пакт про безпечну, впорядковану і регульовану міграцію був узгоджений в липні цього року всіма державами – членами ООН, крім США. Документ стосується таких проблем, як мінімізація негативних факторів міграційних процесів, захист та інтеграція мігрантів, а також підвищення доступності шляхів регулярної міграції. Він не є юридично зобов’язуючим. Пакт планується підписати за підсумками міжурядової конференції, яка пройде 10-11 грудня цього року в Марракеші (Марокко).