Прокуратура Манхеттена звинуватила у шахрайстві колишніх власників Newsweek

Верховний суд штату Нью-Йорк розгляне справу видавничої компанії IBT Media, колишньої материнської компанії журналу Newsweek, і її засновника Етьєна Юзака, яких прокуратура Манхеттена звинувачує в змові з метою шахрайства для отримання кредитів на суму близько $ 10 млн і нецільовому витрачанні цих коштів.

Як стверджує прокуратура, в 2015 році керівництво IBT Media вступило в змову з керівництвом компанії Christian Media. Топ-менеджери підготували фальшиву фінансову документацію, яку запевнив фіктивний аудитор, і використовували її для отримання кредитів на суму $ 10 млн. Кредиторів запевнили, що ці кошти необхідні для покупки новітніх серверів. Однак, як стверджує прокуратура, отримані гроші були відмиті через корпоративні банківські рахунки і витрачені на операційну діяльність IBT Media. У позові вказується ще один відповідач – технологічна компанія Oikos Networks, яка, за даними прокуратури, приєдналася до змови і продала IBT Media недороге комп’ютерне обладнання більш низької якості, ніж було обіцяно кредиторам.

IBT Media, створена в 2006 році, володіє рядом видань, в тому числі International Business Times, Medical Daily, iDigital Times і ін. До вересня 2018 року було материнською компанією журналу Newsweek, який придбала в 2013 році. У 2017 році IBT Media була перейменована в Newsweek Media Group, але після виділення Newsweek минулого місяця в самостійну структуру повернула собі колишню назву.

Відповідачі не визнають себе винними. Засновник і глава IBT Media Етьєн Юзак в своїй заяві, яке частково публікує CNN, категорично заперечує свою провину і стверджує, що звинувачення проти нього не що інше, як спроба прокуратури Манхеттена помститися йому за ряд критичних публікацій про неї в International Business Times в жовтні 2017 року.

Тим часом прокуратура Манхеттена вже майже два роки веде щодо IBT Media розслідування з приводу фінансового становища компанії і її власників. Слідчі дії щодо IBT Media, спровоковані журналістськими розслідуваннями Newsweek на початку року, спричинили за собою масштабні звільнення і кадрові перестановки в редакціях.