Уряд Бельгії закупить у США винищувачі F-35, – ЗМІ

Уряд Бельгії прийняв рішення закупити у США для переозброєння ВПС королівства винищувачі п’ятого покоління F-35 Lightning II, повідомило агентство Belga.

Американський концерн Lockheed Martin (виробник F-35 Lightning II) та британська BAE Systems (винищувач Eurofighter Typhoon) в лютому 2018 року стали єдиними учасниками тендеру на переоснащення ВПС Бельгії винищувачами-бомбардувальниками нового покоління. Йдеться про заміну парку винищувачів F-16, що знаходяться на озброєнні ВПС Бельгії з початку 1980-х років. На закупівлю і обслуговування нових 34 винищувачів-бомбардувальників уряд Бельгії планує виділити, згідно з даними ЗМІ, в цілому 15 мільярдів євро.

“За даними кількох урядових джерел, рішення вже прийнято на користь F-35”, – йдеться в повідомленні.

Агентство відзначає, що кабінет міністрів зараз “визначає формулу, щоб пояснити це рішення, яке прийнято не на користь європейського проекту.

На думку першого заступника бургомістра бельгійської комуни Оттіньї-Лувен-ля-Нева, економіста Седріка дю Монсо, потенційно можливе рішення уряду Бельгії закупити в США винищувачі F-35 Lightning II несприятливо як для економіки самої Бельгії, так і Євросоюзу в цілому.

При цьому дю Монсо зазначав, що остаточне рішення влади Бельгії “буде сильним політичним актом, який продемонструє чи ні готовність консолідувати наш вибір на підтримку єдиної валюти і промислової політики, сприятливої для зайнятості та інновацій”.

У вересні 2017 року про відмову продовжувати участь у конкурсі на поставку нових бойових літаків оголосили американський авіабудівний гігант Boeing (виробник винищувача-бомбардувальника Super Hornet, F/A-18) і шведський Saab (JAS-39 E Gripen).

Франція вийшла з тендеру, запропонувавши Брюсселю винищувач Rafale F3R концерну Dassault в обмін на “поглиблене і структурний партнерство” в реалізації Францією і Німеччиною спільного плану створення до 2040 року бойових літаків нового покоління в контексті розвитку європейської оборони.

Планується, що перший F-16 ВПС Бельгії буде списаний в 2023 році, а до 2028 року всі літаки цієї модифікації будуть виведені з експлуатації.

Підписання контракту на поставку очікується не пізніше початку 2019 року.