КМУ збільшує акциз на цигарки на 9%

Збільшення акцизу на цигарки на 9%, підвищення екологічного податку на викиди СО2 до 10 грн/тонну та оподаткування посилок з-за кордону вартістю від 100 євро податком на додану вартість.

Такі зміни передбачає зареєстрований урядом проект змін до Податкового кодексу № 9260.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект передбачає збільшення з 1 липня 2019 року ставки акцизного податку на тютюнові вироби на 9 % (прогнозований індекс інфляції у 2018 році).

З 1 січня 2019 року пропонується підвищити ставку екологічного податку на викиди СО2 стаціонарними джерелами з 0,41 грн/тонну до 10 грн/тонну, а також запровадити поетапне підвищення ставки до рівня 30 грн/тонну у 2023 році. Відповідно до цієї схеми пропонують підвищувати ставку податку на 5 грн/тонну щороку. Такі заходи пояснюють необхідністю стимулювати забруднювачів зменшувати викиди, а також наближати еко-податок до рівня аналогічного у країнах Євросоюзу.

Кабмін пропонує збільшити ставки рентної плати за користування надрами для видобування нафти і конденсату на 2 відсоткових пункти, а для залізної руди – на 0,8 відсоткових пункти.

Ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів мають намір збільшити на 50%.

Пропонується запровадити нововведення щодо поштових посилок.

Проект закону передбачає визнання податковими агентами експрес-перевізників, які сплачуватимуть до бюджету нарахування з податку на додану вартість у разі ввезення на територію держави товарів у поштових і експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі.

При цьому якщо одна людина отримує від одного відправника за кордоном товари, вартість яких у одній депеші перевищує 100 євро, або в одному вантажі експрес-перевізника, товари будуть оподатковуватися податком на додану вартість за ставкою Податкового кодексу (20% від бази оподаткування відповідно до чинного нині п.1 статті 193 Податкового кодексу).

Цю норму пропонують застосовувати у повній мірі після перехідного періоду: з 1 січня до 30 червня 2019 року, коли будуть оподатковувати товари у посилках на суму від 150 євро.

Законопроект передбачає встановлення нульової ставки акцизного податку на етиловий спирт, який використовують для виробництва харчового оцту, парфумерії та продукції технічного призначення. Щоб контролювати, на що використовують такий спирт, хочуть встановити перелік вимог до підприємств, які його отримують без сплати акцизу (зокрема, обов’язкове встановлення витратомірів отриманого спирту та виготовленої продукції. Встановлюється, що зміни в адмініструванні акцизу на пальне та спирт набудуть чинності з 1 липня наступного року, а відповідальність за порушення зазначених норм – з 1 жовтня.

Кабмін має намір підвищити контроль за обігом пального. Для цього пропонують обліковувати продаж пального не в розрізі компаній, а в розрізі місць зберігання – із відображенням у Системі електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП). Мають намір порівнювати показники у цій Системі та показники витратомірів – лічильників рівня пального у резервуарі щодо обсягів обігу та залишків пального в розрізі кодів згідно з УКТ ЗЕД, акцизних складів та розпорядників акцизних складів.

Всі компанії, які виробляють, зберігають та торгують пальним оптом і вроздріб, повинні будуть отримати ліцензії на таку діяльність.

Пропонується окремо контролювати використання пального для авіації і у разі використання товару не за призначенням застосовувати збільшуючий коефіцієнт 10.

Проект передбачає запровадження окремого обліку за переміщенням спирту у СЕАРП.

Під час засідання погоджувальної ради парламенту 5 листопада спікер ВР Андрій Парубій зазначив, що Кабмін закликає Верховну Раду у четвер 8 листопада розглянути цей проект змін до Податкового кодексу. За словами голови Верховної Ради, цей документ відіграє важливу роль у підготовці до ухвалення бюджету на наступний рік.

Зі свого боку, голова профільного комітету, нардеп від БПП Ніна Южаніна закликала у вівторок 6 листопада включити законопроект до порядку денного сесії ВРУ.