В ООН попередили про загрозу життя для мільйонів жителів Сходу України

Життя кількох мільйонів жителів східних регіонів України знаходяться під загрозою через триваючі бойові дії і наближення холодів, заявила в четвер в Женеві гуманітарний координатор ООН в Україні Оснат Лубрані.

За її словами, ситуація погіршується також через те, що гуманітарні програми ООН для Сходу України профінансовані всього на 36%, а сама криза, “як здається, пропала з міжнародних радарів”.

“Брак фінансування означає, що мільйони чоловіків, жінок і дітей будуть позбавлені основних потреб. Я закликаю всі країни-члени ООН проявити солідарність з народом східної України і допомогти їм пережити холодну зиму, до якої додаються величезні потреби в області лікування психічних і психологічних травм, захисту, пошуку засобів до існування, розмінування, надання укриттів, послуг охорони здоров’я, води і гігієни”, — сказала вона.

За словами Лубрани, особливу увагу в зимові місяці необхідно також приділити 1,1 мільйона осіб, які щомісяця перетинають лінію дотику і стикаються з тривалим очікуванням, небезпекою потрапити під обстріл або підірватися на міні. Вона зазначила, що на пунктах огляду також відсутня питна вода, туалети і місця для обігріву.

Гуманітарний координатор також вказала на те, що триваючі на сході України бойові дії призводять до вирішення цивільної інфраструктури. Зокрема, тільки в нинішньому році було зафіксовано 73 інциденти з критично необхідною інфраструктурою водопостачання. Подібні обстріли, відсутність тепла і часті відключення води збільшують ризик поширення спалахів інфекційних захворювань.
“Мирні жителі і цивільна інфраструктура повинні захищатися згідно з міжнародним гуманітарним правом. Вони не є метою”, — підкреслила Лубрани.