Херсонський шафран поїде до Великобританії та Азербайджану

У селищі Любимівка Каховського району Херсонської області завершується збір врожаю крихітних тичинок квіток крокусу, які після сушки стануть шафраном.

Фермер Олег Демченко зазначає, що в минулому році з 2 га вдалось зібрати близько 5 кілограмів шафрану. У нинішньому році буде більше, оскільки плантацію розширили до 4 га.

Херсонський шафран поїде до Великобританії та Азербайджану

Також Демченко впевнений, що проблем з реалізацією найдорожчою спеції, 1 грам якої коштує $5, все одно не буде – на неї помітно зріс попит як в Україні, так і в світі. Так, 100 грам любімовского шафрану вдалося продати у Великобританію, також підписаний договір про наміри експортувати його в Азербайджан.

Варто відмітити, що в Україні інтерес і до готового продукту, і до виробництва «короля спецій» підвищується. За цибулинами крокусу для його розведення в Любимівку приїжджають аграрії з Одеської та Київської, Вінницької та Хмельницької областей.

Правда, загострилася і проблема, яка турбує не тільки Олега Демченко, але і всіх виробників шафрану. Шафран стали активно підробляти. З варіантів – продаж під виглядом шафрану квіток чорнобривця, підфарбованих харчовим барвником. Або ж справжній шафран рясно присмачують оливковою олією, щоб його вага збільшилася, і з довірливих споживачів за нього можна було отримати вдвічі більшу плату.

Відмітна ознака такої ось «модернізації» – попередження продавця про те, що термін придатності товару не перевищує двох років. Все тому, що справжній шафран може зберігатися в скляній тарі значно довше — десятиліттями. Тоді як оливкова олія в «модернізованої» спеції через два роки, а то й раніше, гіркне, і його смак стає огидним.

Щоб відрізнити справжнього «короля спецій» від просоченого оливковою олією, слід покласти тичинки на аркуш паперу, і розчавити її. Якщо в продукті присутня стороння добавка, на папері залишиться характерне масляне плямочка.