Ердоган запропонував спосіб вирішення інциденту в Керченській протоці

Інцидент в Керченській протоці необхідно вирішити на зустрічі “нормандської четвірки”, заявив президент Туреччини Тайіп Ердоган в суботу.

“Я поговорив з президентами РФ і України Володимиром Путіним і Петром Порошенком з приводу цього інциденту. Сподіваюсь, що чотири країни – Німеччина, Франція, Росія і Україна проведуть між собою зустріч, і на ній почнеться новий процес з метою врегулювання цієї ситуації”, — сказав Ердоган журналістам, виступаючи на полях саміту G20 в Буенос-Айресі. Трансляцію вів телеканал NTV.

26 листопада, Верховна Рада затвердила указ президента Петра Порошенка про введення воєнного стануЗа відповідне рішення проголосували 276 депутатів.

Воєнний стан вводиться у областях вздовж кордону з РФ, Придністров’ям та вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів: Вінницька, Луганська, Донецька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська та внутрішні води Азово-Керченської акваторії. Відповідно до указу президента, воєнний стан вводиться з 9 години 28 листопада, який триватиме 30 днів, тобто до 27 грудня.

Вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру “Яни Капу” та двом катерам “Бердянськ” та “Нікополь”. Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером та навіть вдались до тарану буксира прикордонним кораблем “Дон”. Увечері того ж дня російські кораблі напали на них та захопили, при цьому поранивши шістьох українських моряків.

27 листопада, Київський райсуд Сімферополя у вівторок обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 25 січня 2019 року українським військовим морякам з кораблів ВМС України, які були затримані в Керченській протоці.

Йдеться про Андрія Оприска, Сергія Цибізова, Юрія Будзя, Володимира Терещенка, Віктора Безпальченка, Володимира Вариміза, Михайла Власюка, Богдана Головаша, Сергія Чуліба, Владислава Костишина, Сергія Попова та Романа Мокряка.