В Андалусії відбулися парламентські вибори

Парламентські вибори відбулися в неділю в автономному співтоваристві Андалусія (Іспанія).

Виборчі дільниці відкрилися о 09:00 за місцевим часом і працювали до 20:00.

Правом голосу в регіоні володіють понад 6,5 млн осіб (населення Андалусії – 8,5 млн). Всього в автономії було відкрито близько 3,8 тис. виборчих дільниць. На 18:00 за місцевим часом явка на волевиявленні перевищила 46%, що майже на 5% нижче показника за 2015 рік.

Голосування на виборах проходило без серйозних інцидентів. У населеному пункті Санлукар-де-Баррамеда в провінції Кадіс було вирішено продовжити роботу виборчих дільниць через затримки, викликані браком бюлетенів для голосування. У результаті перші попередні дані з підрахунком голосів будуть поширені лише після 22:15.

Головним претендентом на перемогу є Іспанська соціалістична робоча партія (ІСРП), яка перебуває при владі в регіоні вже більше трьох десятиліть. За підсумками виборів 2015 року політична сила отримала 47 з 109 депутатських місць у парламенті Андалусії. Лідером ІСРП в автономії є Сусана Діас, яка раніше претендувала на пост генерального секретаря всієї партії.

Діас, яка знову претендує на пост регіонального лідера, проголосувала на виборчій дільниці в Севільї. Як заявили в ІСРП, коли політик прибула в одну зі шкіл міста, на її адресу прозвучали неприємні вирази від прихильників вкрай правої партії “Вокс”.

Після закриття дільниць газета ABC навела дані опитування громадської думки. Згідно з цими даними, ІСРП перемагає на виборах в Андалусії. Соціалістам за підсумками волевиявлення дістається 36-38 з 109 крісел в парламенті автономії. Даний результат може стати найгіршим в історії політичної сили.

За ІСРП слід консервативна Народна партія з 22-26 мандатами. Центристська партія “Громадяни” отримує 19-21 місце, ліва коаліція “Андалусія, вперед” – 18-20. Вперше в регіональну палату проходить вкрай права політична сила “Вокс” з 8-10 кріслами.

Вибори в Андалусії можна розглядати як старт виборчого циклу в Іспанії. Як очікується, на 26 травня майбутнього року по всьому піренейському королівству заплановані муніципальні і автономні вибори. Крім того, цього ж дня в країні відбудеться голосування на виборах до Європейського парламенту.

Крім того, не виключається, що наступного року можуть відбутися дострокові загальні вибори. Уряду Іспанії, на чолі якого знаходиться ІСРП, поки не вдається домогтися необхідної парламентської підтримки для того, що схвалити бюджет на майбутній рік. В результаті існує ймовірність, що прем’єр-міністр Педро Санчес вирішить оголосити про проведення волевиявлення в 2019 році.

Раніше міністр розвитку Іспанії Хосе Луїс Абалос не виключав можливості скликання позачергових загальних виборів 26 травня 2019 року, щоб провести їх в один день з регіональними та європейськими.