ВРУ ухвалила закон про правила маркування та рекламу харчових продуктів

Верховна Рада України ухвалила законопроект, яким вносяться зміни до чинних правил маркування інформації про харчові продукти, а також приводить українське законодавство у відповідність до норм ЄС.

За відповідний закон №8450 проголосував 231 депутат.

Зокрема, законом передбачаються нові правила маркування інформації про харчовий продукт на упаковці. Зокрема, виробники вже не зможуть писати склад продукту дрібним шрифтом (шрифт буде збільшено), а також будуть зобов’язані окремо виділяти у складі алергени.

Також законом передбачається, що виробник зобов’язаний повідомляти про країну чи місце походження продукту, інформувати про замороження чи розмороження продукту, а також надавати повний перелік всіх інгредієнтів та повну споживчу цінність.

«Закон про інформацію щодо харчових продуктів приводить у відповідність українське законодавство до норм ЄС, а також підвищує рівень поваги до споживача», – повідомив голова Держспоживчслужби Володимир Лапа.

Зазначається, що законом також передбачено зміни до реклами харчових продуктів.

«Ухвалений закон стосується не лише маркування на етикетках, а й будь-якої інформації про харчовий продукт, яка надається через рекламу, Інтернет або просто повідомляється споживачеві під час продажу, у т. ч. в місцях громадського харчування. У разі дистанційної реалізації інформація має бути доступною до моменту придбання продукту», – повідомляють у прес-службі уряду.

Зазначимо, що закон набуде чинності після його підписання спікером, президентом та офіційної публікації в урядових ЗМІ.