У Великій Британії склали чорний список російських олігархів

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей схвалила складений британською розвідкою чорний список з шести російських олігархів, повідомляє видання The Telegraph ввечері 7 грудня.

За його інформацією, документ буде поширений серед органів уряду Великобританії, а також союзників країни в Європі та Північній Америці з метою перешкодити вільному пересуванню його фігурантів і збереження їхніх бізнес-імперій.

Високопоставлене джерело в британському уряді в бесіді з The Telegraph зазначив, що планується обмежити можливість згаданих у списку осіб вільно переміщатися і працювати у Великобританії, Європі і “де-небудь ще”. Вважається, що олігархи “мають дуже тісні професійні та фінансові зв’язки” з президентом Росії Володимиром Путіним.

“Ми вважаємо, що вони надають Кремлю підтримку по цілому ряду напрямків, в тому числі використовуючи свої фінансові можливості в інтересах російської держави”, – пояснив співрозмовник The Telegraph. Заходи проти фігурантів списку стануть важливою частиною відповіді Лондона на отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля в Солсбері, зазначив він.

За словами джерела, в списку опинився Роман Абрамович, так як “вважається, що він надає Путіну найзначнішу фінансову підтримку”. До переліку потрапили також Ігор Сєчін, Алішер Усманов, Аркадій і Борис Ротенберги, Олег Дерипаска, пише The Telegraph. Що стосується останнього, то, як зазначає британське видання, він не тільки надає фінансову підтримку Кремля, але також має тісні стосунки з російськими спецслужбами, у тому числі з “підрозділом військовою розвідкою ГРУ, яке провело теракт в Солсбері із застосуванням нервово-паралітичної речовини.