Соціал-демократ Тіммерманс став кандидатом на пост глави Єврокомісії

Європейські соціал-демократи обрали колишнього міністра закордонних справ Нідерландів Франса Тіммерманса, що займає зараз посаду віце-голови Єврокомісії, своїм головним кандидатом на виборах до Європейського парламенту в 2019 році.

У суботу, 8 грудня, його кандидатуру підтримали більшість з близько 1000 делегатів з’їзду Партії європейських соціалістів (ПЕС) в Лісабоні.

У Тіммерманса не було конкурентів, єдиний його суперник, словак Марош Шефчович зняв кандидатуру ще до голосування. Тим самим 57-річний нідерландець став головним суперником кандидата консерваторів, німця Манфреда Вебера (Manfred Weber) в боротьбі за посаду голови Єврокомісії.

Лідер Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Андреа Налес (Andrea Nahles) привітала Тіммерманса з обранням головним кандидатом європейських соціал-демократів, підкресливши, що “Європа на роздоріжжі” і “багато поставлено на карту”. “Ми, соціал-демократи, об’єднуємося, щоб боротися за справедливу і соціальну Європу”, – написала вона в Twitter.

У листопаді Європейська народна партія (ЄНП) обрала своїм головним кандидатом 46-річного баварського політика Манфреда Вебера, є заступник голови Християнсько-соціального союзу (ХСС).

Після виборів в Європарламент кандидата на посаду голови Єврокомісії пропонує Європейська рада, до складу якого входять глави держав і урядів країн ЄС. Потім кандидатуру повинні схвалити більшість депутатів Європарламенту. Після виборів 2014 року Єврокомісію очолив Жан-Клод Юнкер.