Парламент Швеції проголосував проти кандидатури Стефана Левена на пост прем’єра

Депутати Риксдагу (парламенту) Швеції проголосували в п’ятницю проти кандидатури голови Соціал-демократичної робітничої партії Стефана Левена на пост прем’єр-міністра.

Трансляція засідання ведеться на офіційному сайті парламенту.

Більшість депутатів – 200 – виступили проти цієї пропозиції, 116 проголосували за, 28 утрималися.

Голова парламенту Швеції Андреас Норлен оголосив, що зробить необхідні кроки до підготовки дострокових парламентських виборів.

“Я можу констатувати, що парламентські партії наближають Швецію до позачергових виборів. Це прикро, і я буду робити все, що в моїх силах, для запобігання цього. Але якщо ці дії здатні дати Швеції новий уряд, нові вибори, я не буду стояти у них на шляху. Саме тому я вважаю, що повинен зробити зараз необхідні кроки в підготовчих цілях”, – зазначив Норлен в прес-релізі.

“Перш за все, я продовжу неформальні бесіди з усіма лідерами партій. Це відбуватиметься сьогодні і у вихідні дні. Потім, на початку наступного тижня, я повідомлю про наступний крок у цьому процесі формування уряду”, – пояснив він.

25 вересня парламент вже виступив проти продовження повноважень Левена на посаді глави кабінету. 14 листопада депутати також відхилили кандидатуру голови Помірної коаліційної партії Ульфа Кристерссона.

Конституція Швеції не вимагає, щоб за кандидата в прем’єр-міністри голосувала більшість членів парламенту. Достатньо, щоб більшість не було проти. Всього спікер може запропонувати чотири кандидатури на посаду глави уряду, а в разі невдачі в країні будуть оголошені нові парламентські вибори – через три місяці після останнього голосування.

Переговори щодо формування уряду йдуть важко. За результатами пройшли 9 вересня виборів ні у одного з двох традиційних партійних блоків – червоно-зеленого і правоцентристського – немає власної більшості, їх розділяє лише один мандат – 144 проти 143. При цьому жоден з блоків не має наміру співпрацювати з націоналістичною партією “Шведські демократи” (ШД), якій дісталися 62 місця в законодавчих зборах. Лідер ШД Йіммі Окессон раніше оголосив, що відкритий для діалогу з правими, але голосуватиме проти Кабінету, який не готовий до переговорів з його партією.