У США пред’явлені звинувачення екс-заступнику голови російського “Воєнторгу”

Леонід Тейфі і його дружина з 2010 по 2012 роки зібрали 150 млн доларів за допомогою корупційної схеми для виконання замовлень Міноборони РФ.

Колишнього заступника гендиректора російського АТ “Воєнторг” Леоніда Тейфі і його дружину звинуватили в США в участі в корупційній схемі. Про це повідомило в четвер, 13 грудня, агентство DW.

За версією слідства, з 2010 по 2012 роки Тейфі знаходив підрядників для виконання замовлень міністерства оборони Росії і при укладенні контрактів вимагав від них відсоток з грошей, отриманих від державного відомства. Протягом 2 років учасники корупційної схеми зібрали 150 млн доларів готівкою, стверджує звинувачення. За його даними, частина коштів була “розміщена на банківських рахунках, які перебувають під контролем “екс-заступника голови “Воєнторгу”. З 2010 року Тейфі і його дружина перевели на рахунки в США близько 39 млн доларів.

5 грудня Федеральне бюро розслідувань провело обшук в особняку сім’ї Тейфі в місті Ролі, штат Північна Кароліна. Згідно з наявними в розпорядженні слідства документами, подружжя володіли чотирма автомобілями Mercedes-Benz, а також творами мистецтва загальною вартістю 2,6 млн доларів.

Крім того, колишнього заступника голови російського “Воєнторгу” звинувачують в змові з метою вбивства на замовлення людини, якого Леонід Тейфі запідозрив в любовному зв’язку зі своєю дружиною. Зокрема, в 2018 році Тейфі намагався підкупити представника міністерства внутрішньої безпеки США, щоб організувати висилку коханця дружини в Росію. Пізніше він відмовився від ідеї з депортацією і передав іншому учаснику змови 25 тисяч доларів за вбивство, відзначає звинувачення. Але замовлення не було виконано.

Колишньому заступнику гендиректора АТ “Воєнторг” загрожує до 20 років позбавлення волі, іншим учасникам справи – до 10 років. Крім подружжя Тейфі, в документах слідства фігурує росіянин Олексій Тимофєєв. Він допомагав керувати компанією в штаті Іллінойс, яка використовувалася при відмиванні грошей.