Міжпарламентська асамблея “Молдова-Грузія-Україна” ухвалила резолюцію проти РФ

Міжпарламентська асамблея “Молдова-Україна-Грузія” ухвалила спільну резолюцію , яка засуджує агресію Російської Федерації проти України в Керченській протоці і Азовському морі.

Про це повідомили в прес-службі парламенту Молдови.

“Агресивні військові дії Росії є продовженням політики прямої військової агресії та незаконної окупації та анексії територій Молдови, Грузії та України, а також встановлення незаконних кордонів анексованих територій”, – йдеться в резолюції.

В документі підкреслюється, що військові дії РФ у Керченській протоці є грубим порушенням норм міжнародного права і принципів суверенітету і територіальної цілісності інших держав.

Міжпарламентська асамблея “Молдова-Грузія-Україна” підтверджує беззастережну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, і вимагає від уряду РФ звільнити незаконно затриманих українських моряків.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, Україна, Грузія та Молдова підписали Меморандум про створення Тристоронньої міжвідомчої платформи для обміну досвідом інтеграційної політики територій, які перебувають поза контролем держав.

Раніше Україна, Грузія та Молдова підписали Статут Міжпарламентської асамблеї трьох держав.

9 червня в Києві спікери парламентів України, Грузії і Молдови підписали підписали заяву про створення Міжпарламентської асамблеї.

У заяві зазначається загальний інтерес трьох держав європейської та євроатлантичної інтеграції, а також спільні виклики, з якими держави стикаються з-за агресії Росії та окупації нею частин територій цих країн.

В документу в тому числі підкреслюється важливість скоординованих зусиль для імплементації угод про асоціацію з Євросоюзом, включаючи їх положення про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, а також для забезпечення енергетичної безпеки трьох держав.