Трамп назвав зустріч з лідерами демократів «продуктивною»

У п’ятницю, 4 січня після зустрічі в Білому домі з лідерами Конгресу Трамп виступив перед журналістами.

Перш за все він розповів про економічні успіхи Сполучених Штатів, підкресливши, що багато провідних американських компаній повертають своє виробництво на територію країни і створюють сотні тисяч робочих місць. Це, зокрема, за словами президента, підтверджує і груднева статистика по ринку праці.

Президент сказав, що проблема нелегальної імміграції через південний кордон не вирішувалась багато і багато років, створюючи, особливо в прикордонних штатах США, серйозні проблеми зі зростанням злочинності, наркоторгівлі та торгівлею людьми.

«Ми зобов’язані забезпечити безпеку кордону», – відзначив президент Трамп.

Потім виступив віце-президент Майк Пенс. Він повідомив, що сьогодні вдень в Білому домі пройшов конструктивний діалог з новим спікером Палати представників Ненсі Пелосі і лідером демократичної меншості в Сенаті Чаком Шумером. Він також зазначив, що цей діалог буде продовжений з метою відкриття федерального уряду.

У свою чергу лідери демократів назвали розмову дуже важкою, яка не привела до прогресу в розв’язанні кризи. Лідер демократів в Сенаті Чак Шумер заявив, що Трамп не виключив, що нинішній шатдаун може тривати «місяці і навіть роки».

Пізніше, відповідаючи на галявині Білого дому на питання журналістів про те, як довго може тривати шатдаун, Трамп підтвердив, що він допускає можливість затяжного характеру нинішнього закриття уряду.

Глава Білого дому також оголосив про створення двопартійних робочих груп, які в ці вихідні дні займуться виробленням рішення щодо виходу з нинішньої політичної кризи.

Трамп також сказав, що в крайньому випадку може піти на створення стіни уздовж південного кордону без схвалення витрат Конгресом і зробить це в якості надзвичайного заходу для забезпечення національної безпеки країни.