Україна отримає від МВФ два транші в 2019 році

Нова 14-місячна програма кредитування Міжнародного валютного фонду для України stand by передбачає виділення трьох траншів, в тому числі двох на загальну суму $ 2,6 млрд – до кінця 2019 року.

Про це йдеться в останньому аналітичному звіті МВФ, текст якого має в своєму розпорядженні агентство Укрінформ.

Зокрема, в графіку запланованих переглядів виконання Україною умов програми, після яких Виконавча рада Фонду приймає рішення про виділення наступного траншу, вказані три дати.

Перша – 18 січня 2018 року, коли нова програма stand by для України була затверджена керівництвом фонду за рішенням виділити $ 1,4 млрд як перший транш.

Виділення другого і третього кредитів за програмою передбачені після завершення переглядів МВФ, запланованих, відповідно, на 15 травня і 15 листопада 2019 року. Суми траншей рівнозначні – по $ 1,3 млрд.

Крім того, Міжнародний валютний фонд відзначає слабке економічне зростання України.

“Інвестиції, особливо прямі іноземні інвестиції, стримуються складним діловим кліматом, тоді як велика кількість працівників шукає можливості працевлаштування за кордоном, оскільки економічне зростання занадто низьке для того, щоб доходи могли помітно скоротити розрив порівняно з іншими країнами регіону”, – зазначається в повідомленні.

Незважаючи на відновлення макроекономічної стабільності та економічного зростання після важкої кризи 2014-2015 рр., зусилля зі створення більшої позитивної динаміки, конкурентоспроможної економіки не виправдали очікувань, зазначає МВФ.

Як повідомлялося, Рада директорів МВФ за підсумками засідання 19 грудня затвердила нову програму співпраці з Україною в рамках механізму stand-by. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (близько $1,4 млрд) буде надано одразу, тоді як решта коштів – за підсумками піврічних переглядів.

Нова програма SBA забезпечить підтримку економічної політики влади в 2019 році і зосередиться на утриманні макроекономічної і фінансової стабільності, зазначали у Фонді.