Демократи в Сенаті блокуватимуть зняття санкцій з компаній Дерипаски

Лідер демократів в Сенаті Чак Шумер заявив, що форсуватиме голосування резолюції, яка блокуватиме рішення адміністрації Трампа зняти санкції проти трьох російських компаній, пов’язаних з олігархом Олегом Дерипаскою.

Міністерство фінансів США 20-го грудня минулого року повідомило про намір протягом 30 днів скасувати санкції проти компаній, основним бенефіціаром яких є Дерипаска – «En +», «Русала» і «Євросибенерго». Причиною для зняття санкцій називається зміна структури власності компаній, пише Голос Америки.

“Мінфін наклав санкції на ці компанії тому, що вони перебували у власності або контролювались російських олігархом Олегом Дерипаскою, щодо якого діють санкції США, а не через дії самих цих компаній. Ці компанії забов’язались значно зменшити долю власності Дерипаски у них та позбавити його контролю. Дії компаній будуть відстежуватись і вони зазнають серйозних наслідків, якщо не будуть виконувати вимоги”, – заявив міністр фінансів США Стівен Мнучін.

Минулого четверга Керівник міністерства Стівен Мнучин захищав своє рішення на слуханнях в Конгресі США.

«Я дійшов висновку, що, що пропозиція є Мінфіну є хибною та не може в достатній мірі обмежити контроль та вплив Олега Дерипаски на ці компаінї. Сенат повинен вдатися до кроків, щоб заблокувати це помилкове рішення адміністрації Трампа та залишити ці санкції в силі», – йдеться в прес-релізі сенатора Шумера.

Шумер також заявив, що беручи до уваги можливий зв’язок Дерипаски та Пола Манафорта і той факт, що розслідування спецпрокурора Мюллера ще не завершене, «ще більше має сенсу залишати ці санкції в силі».

Резолюція, яка б заблокувала рішення Мінфіну, потребує схвалення як Палатою представників, так і Сенатом.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, Європа закликала Конгрес США підтримати зняття санкцій з фірм Дерипаски.

5 січня Чак Шумер вніс до Конгресу США резолюцію, спрямовану проти рішення американського міністерства фінансів.

Щоб зберегти санкції щодо цих компаній в силі, резолюцію приймуть 18 січня. Документ спочатку повинен буде підтримати більшість в обох платах Конгресу, а потім він надійде на підпис президенту США Дональду Трампу.

Мінфін США 19 грудня оголосив про зняття санкцій щодо компаній En+, “Русал” і “Євросибенерго”. Всі три російські компанії пішли на “істотну реструктуризацію” і зміни в корпоративному управлінні, а також погодилися на “безпрецедентну прозорість”, вважають в міністерстві. При цьому бізнесмен Олег Дерипаска залишиться в списку санкцій, його активи будуть як і раніше заблоковані.

Олег Дерипаска займає 23 сходинку в російському Forbes. Скандальний бізнесмен вільно веде бізнес у Миколаєві через компанію “РУСАЛ”.

Нині він володіє ТОВ “Миколаївський глиноземний завод”, який також зазначений у відкритому реєстрі. У жовтні 2017-го олігарх спробував продати МГЗ швейцарському трейдеру Glencore, щоправда, після чергового пакета санкцій компанія відмовилася від угоди.