В Україні з’явиться ”посол ООН” – Єльченко

У системі Організації Об’єднаних Націй у 2019 році впроваджують інститут послів, який з’явиться, в тому числі, і в Україні.

Про це у своїй статті у тижневику ”Дзеркало тижня” пише постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

У матеріалі зазначається, що з 2019 року у системі ООН впроваджується так званий інститут послів.

”Відтепер такий ”посол ООН” діятиме і в Україні. Але для його, а точніше — її повноцінного функціонування — доведеться переглянути підписану ще в далекому 1992 р. угоду між Україною та ООН, яка вже не відповідає сучасним реаліям”, — наголошує дипломат.

За його словами, тепер резиденти-координатори безпосередньо підпорядковуватимуться генеральному секретарю ООН і вважатимуться найвищими представниками системи ООН у офісах країн.

Постпред України при ООН зауважив, що ”їхній мандат передбачатиме не лише реалізацію програм розвитку, як це було донедавна, а й поліпшення загальної координації між агенціями системи ООН та, можливо, найголовніше — підтримку урядів для запобігання кризам (гуманітарним, безпековим, політичним, техногенним)”.

На думку Єльченка, ширші повноваження резидентів-координаторів мають допомогти генеральному секретареві тримати руку на пульсі на місцях з метою оперативнішого реагування. Відповідно, вимоги і відповідальність ООН теж посилюватимуться.