Україна подала заяву на заперечення РФ з приводу юрисдикції до Міжнародного Суду ООН

Україна передала до Міжнародного суду (МС) ООН письмові зауваження та позицію у відповідь на заперечення РФ про відсутність у суду юрисдикції розглядати спір за позовом України про порушення Російською Федерацією конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та ліквідації всіх форм расової дискримінації.

Згідно з повідомленням прес-служби Міністерства закордонних справ України, зауваження було передано в понеділок, 14 січня, у відповідь на заперечення російської сторони від вересня 2018 року.

“Україна переконана, що МС ООН підтвердить наявність юрисдикції розглядати позов України та що Російську Федерацію, в підсумку, буде притягнуто до відповідальності за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації на етапі розгляду справи по суті”, – йдеться в повідомленні.

У поданій заяві українська сторона стверджує, що суд має юрисдикцію розглядати всі позовні вимоги України.

Київ заявляє, що забезпечив усі необхідні вимоги досудового врегулювання спору, що надає суду ООН юрисдикцію розглядати спір із РФ.

Україна також доводить, що більшість заперечень РФ неприйнятні на попередньому етапі розгляду справи, оскільки вони можуть розглядатися під час заслуховування справи по суті.

Зокрема, українська сторона зазначає, що питання тлумачення конвенцій має вирішуватися на етапі розгляду справи по суті.

У МЗС уточнили, що наступним процедурним кроком у справі буде призначення усних слухань щодо заперечень Російської Федерації з приводу юрисдикції, після яких суд ООН ухвалить рішення з приводу наявності юрисдикції.