В Індійському океані з борту судна безвісти пропав український моряк

В Індійському океані безвісти пропав український моряк одесит Олексій Свістільніков, який перебував на борту іноземного судна MV Ocean Lion.

Як повідомили УНІАН у благодійній організації «Фонд допомоги морякам «Ассоль» (Одеса), в організацію звернулася дружина моряка.

Відзначається, що вищезгаданий житель Одеської області 9 серпня 2018 року прибув на MV Ocean Lion (IMO 929624, прапор Ліберії). Трудовий договір чоловік уклав з грецькою компанією Primerose Shipping CO LTD, до роботи приступив на посаді третього механіка.

«Як повідомили дружині, 19 грудня минулого року Свістільніков зник з борта судна, що перебувало в Індійському океані і прямувало до Сінгапуру. На сьогодні немає жодної офіційної інформації і документів від судновласника і крюїнгу щодо підтвердження місця інциденту, результатів пошуково-рятувальної операції і звіту розслідування», – повідомили у фонді.

Свістільніков 6 років працював у названій грецькій компанії. Востаннє виходив на зв`язок з родиною наприкінці листопада 2018 року, коли судно перебувало біля берегів Бразилії.

Серед колег вважався дуже професійним грамотним фахівцем, миролюбним, виконавчим і неконфліктний, що підтверджують свідчення команди, надані консулом України в Сінгапурі. Як уточнили в організації, консул прибув на борт MV Ocean Lion відразу при заході судна в найближчий порт.

Члени команди стверджують, що востаннє бачили одесита напередодні перед зникненням – ввечері, після завершення робочого дня.

«Його зникнення екіпаж помітив тільки вранці, коли моряк не заступив на вахту.
Згідно зі свідченнями екіпажу, вночі ніхто нічого підозрілого не бачив і не чув», – повідомили в організації.

Також наголошується, що Свістільніков на даний момент є студентом Національного університету «Одеська морська академія» і в червні 2019 року мав захистити диплом бакалавра. Восени минулого року в телефонній розмові з дружиною він просив оплатити своє навчання за весь рік, про що свідчить листування подружжя.

Cвістільніков є єдиним годувальником у родині, у нього двоє неповнолітніх дітей.
Наразі юристи БО «Ассоль» надають дружині моряка правову підтримку, також направлено відповідні запити до дипломатичних служби України.

В «Ассоль» акцентують, що вказана НП – не перший такий інцидент на вищезгаданому судні. Зокрема, аналогічний випадок стався 17 січня 2014 року – з борту цього ж суховантажу, коли він перебував на рейді поблизу Нью-Орлеана (США), безвісти пропав інший одесит – старший помічник капітана. На його пошуки тоді направили водолазів і спецвертоліт, але результатів вони не дали.

«Незважаючи на те, що тоді в приміщеннях на борту судна і одязі деяких членів екіпажу було виявлено сліди крові, розслідування результатів не принесло… За версією екіпажу, старпом пішов виконувати розпорядження капітана судна, але зі звітом про виконану роботу до начальства не з`явився», – повідомили у фонді.