Пентагон контролюватиме кордон з Мексикою до вересня 2019 року

Міністерство оборони США заявило, що збройні сили продовжать місію по забезпеченню безпеки уздовж кордону з Мексикою до кінця вересня.

Виконуючий обов’язки міністра оборони США Патрік Шанахан схвалив перебування військ на кордоні у відповідь на запит Міністерства внутрішньої безпеки. Про це йдеться в заяві Пентагону.

Зазначається, що зараз на кордоні зараз знаходиться 2350 військовослужбовців.

Розгортання збройних сил на американо-мексиканському кордоні до кінця січня було схвалено колишнім міністром оборони Джимом Меттісом.

Президент Дональд Трамп віддав наказ про розгортання військ на кордоні в жовтні, незадовго до листопадових виборів до Конгресу, в рамках боротьби з нелегальною імміграцією.

Критики, в тому числі демократи в Конгресі, а також деякі ветерани збройних сил США, вважають розміщення військ на кордоні політичним трюком.

Трамп попросив у Конгресу на початок будівництва загородження 5,7 мільярда доларів. Однак демократична більшість у Палаті представників Конгресу США відмовилася погодити фінансування. Це призвело до часткового припинення роботи уряду, яке триває вже третій тиждень. Це другий за тривалістю «шатдаун» в історії США, в суботу, 12 січня, він може стати найтривалішим.

Демократи пропонують Трампу виділити 1,3 мільярда доларів на заходи щодо забезпечення прикордонної безпеки, але не на будівництво стіни.