Україна подала до Міжнародного суду ООН нові аргументи у справі проти Росії

14 січня Україна передала свої письмові зауваження та позицію до Міжнародного Суду ООН у відповідь на заперечення Російської Федерації з приводу відсутності в Суду юрисдикції розглядати міждержавний спір щодо застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Про це повідомляє прес-служба МЗС.

Міжнародний суд ООН. Фото: ZIK/EPA/REMKO DE WAAL

Повідомляється, що у своєму позові до МС ООН Україна вимагає від Російської Федерації відшкодування збитків за триваючі і систематичні порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

У червні 2018 року Україна подала Меморандум на підтримку своїх вимог, що супроводжуються широким переліком задокументованих доказів серйозних порушень Росією вищезгаданих конвенцій. Росія подала свої заперечення з приводу юрисдикції до МС ООН у вересні 2018 року.

Письмова заява України демонструє, що МС ООН має юрисдикцію розглядати усі позовні вимоги України.

По-перше, Україна заявляє, що дотрималась усіх необхідних вимог досудового врегулювання спору, що надає МС ООН юрисдикцію розглядати спір з Російською Федерацією щодо застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

По-друге, Україна доводить, що більшість заперечень Російської Федерації є неприйнятними на попередньому етапі розгляду справи, оскільки вони можуть розглядатись під час заслуховування справи по суті.

По-третє, Україна вказує, що питання стосовно тлумачення конвенцій, мають вирішуватись на етапі розгляду справи по суті. Якби навіть Суд розглядав такі спори під час винесення рішення щодо наявності юрисдикції, то всі вони були б вирішені на користь України.

Нагадаємо, Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків біля Керченської протоки