США починають вихід з договору про РСМД

2 лютого США призупинять виконання своїх зобов’язань за Договором про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Тоді ж почнеться шестимісячний термін, по закінченню якого США вийдуть з ДРСМД остаточно.

Вашингтон припинить виконання Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) 2 лютого. Про це завила заступник держсекретаря США з контролю за озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон на брифінгу в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі в середу, 16 січня, передає DW.

США звинувачують Москву в тому, що її ракета 9М729 порушує договір РСМД.

“Порушення не повинні залишатися без наслідків. Як я сказала російським співрозмовникам, у Росії є вибір: або залишити свою ракетну систему, що порушує договір, або зберегти договір про РСМД. І одне, й інше разом – неможливо”, – заявила Томпсон.

Напередодні вона провела зустріч в Женеві з заступником голови МЗС РФ Сергієм Рябковим.

На початку грудня держсекретар США Майк Помпео дав Росії 60 днів на те, щоб вона повернулася до виконання ДРСМД. Цей термін закінчиться 2 лютого. Томпсон підтвердила, що в цей день Вашингтон припинить виконання своїх зобов’язань за Договором.

Постпред США при НАТО Кей Бейлі Хатчінсон уточнила, що 2 лютого почнеться шестимісячний термін, під час якого її країна буде залишатися стороною ДРСМД. США вийдуть з договору тільки після його закінчення.

“У Росії все ще є шість місяців, перш ніж вихід (США з Договору. – ред.) буде остаточним”, – заявила Хатчінсон. Вона хотіла б, щоб Росія продемонструвала за цей час докази виконання ДРСМД – “Це останній шанс для Росії зберегти Договір”.

Поки ж США проводять дослідження нових систем озброєння. За словами Хатчінсон, графіка, що буде відбуватися, коли дослідження будуть закінчені, поки немає. Але після 2 лютого обмеження ДРСМД не будуть стримувати їх.

ДРСМД був підписаний лідерами США і СРСР в 1987 році і фіксує відмову сторін виробляти, використовувати і зберігати балістичні ракети наземного базування середньої (від 1 тис. до 5,5 тис. км) і малої (від 500 до 1 тис. км) дальності. 4 грудня 2018 року США пообіцяли вийти з ДРСМД, якщо Росія не приступить до виконання своїх зобов’язань за договором протягом 60 днів. На думку НАТО, РФ порушила договір, створивши крилату ракету наземного базування 9M729 для комплексу “Іскандер”.