У Єврокомісії підтримали угоду про назву Македонії

Єврокомісія і Євросоюз стежать за ситуацією в Греції, де парламент обговорює вотум довіри уряду, та не мають наміру втручатися в голосування, але вітають угоду між Афінами і Скоп’є за назвою Македонії, заявив єврокомісар з фінансових та економічних питань П’єр Московісі на зустрічі з прем’єр-міністром Греції Алексісом Ціпрасом.

Стенограму бесіди, що відбулася в Афінах, розповсюдила прес-служба грецького прем’єра.

Московісі сказав, що приїхав до Греції на запрошення французько-грецької палати. “Але це цікавий час, ми уважно за ним стежимо, ми не повинні втручатися в будь-які голосування. Але ви знаєте, що Комісія і ЄС вітають той факт, що існує угода про назву “Македонія” з історичних і стратегічних причин. Я не коментую сьогоднішнє голосування і наступне (за Преспанською угодою)”, – заявив він.

“Наступного разу, коли ви приїдете сюди, ви повинні говорити “Північна Македонія”, а не “Македонія”. Це найбільш важливо для нас”, – сказав Ціпрас.

Грецький прем’єр назвав угоду історичним кроком. “І я впевнений, що в найближчі дні парламент Греції забезпечить стабільність в країні, тому що ми переживаємо дуже важливий період. Ми знаходимося на шляху розвитку, і політична стабільність відіграє важливу роль. Я дуже оптимістично дивлюся в майбутнє, тому що ми подолали труднощі, і тепер у нас є більше можливостей для досягнення більш високих темпів зростання в майбутньому, подальшого скорочення безробіття, що для мене є найбільш важливим, а потім спробуємо отримати більше інвестицій”, – сказав він.

За його словами, це важливо для прискорення економічного зростання. “Я впевнений, що ми подолаємо політичні труднощі, так як нам вдалося подолати економічні труднощі в минулому”, – заявив прем’єр.

Московісі повідомив, що його візит в основному стосується економіки. “Моє послання, безумовно, позитивно, тому що ми бачимо, що Греція зараз просувається як нормальний член єврозони. Ми, безумовно, вітаємо реформи і вважаємо, що повинні рухатися до платежу першого траншу після виходу з меморандуму з кредиторами. Я буду зустрічатися з деякими міністрами для роботи в цьому напрямку”, – сказав єврокомісар.

“Ми сподіваємося, що з вашою допомогою ваш уряд і грецький народ отримають абсолютну “історію успіху”, тому що греки цього заслуговують, їм це потрібно, але вони цього заслуговують”, – додав він.

Парламент Греції в середу обговорює вотум довіри уряду Ціпраса. Прем’єр поставив питання про довіру після того, як з урядової коаліції вийшла партія “Незалежні греки” Паноса Камменоса. Ціпрас впевнений, що отримає необхідні для повноцінної роботи кабінету 151 голос в 300-місцевому парламенті.

Греція і колишня югославська республіка Македонія підписали 17 червня на берегах озера Преспа договір, за яким Республіка Македонія перейменовується в Республіку Північна Македонія. Преспанська угода вирішує багаторічний спір про її назву і відкриває Скоп’є шлях в НАТО і ЄС, але викликає критику в обох країнах. Кілька днів тому парламент в Скоп’є затвердив поправки до Конституції, внесення яких вимагали Афіни. Зараз угода має ратифікувати парламент Греції.