В ізраїльських магазинах з’явиться “вегетаріанське м’ясо”

У торгових точках Ізраїлю скоро з’явиться вегетаріанське м’ясо, в останні місяці його випробували в рамках пілотного проекту для ресторанів, тепер продукт планують продавати в звичайних магазинах.

Про це повідомило видання “Калькаліст”.

Вартість новинки досить висока – 30 шекелів (близько десяти доларів) за 250 грамів. Але вона пахне, виглядає і навіть “кровоточить” (за рахунок бурякового соку) як звичайне м’ясо, при тому, що в ньому взагалі немає холестерину, сої або глютену, а насичених жирів всього п’ять грамів, уточнює видання.

Даний продукт – лише один із серії подібних замінників справжнього м’яса, які скоро з’явиться на ринку. Зараз різні стартапи інтенсивно працюють над створенням рослинних аналогів тваринного м’яса.

Як повідомляло раніше видання з інновацій Israel 21c, одна з перспективних розробок належить професору Яакову Нахміасу – директорові Центру біотехнології при Єрусалимському університеті і засновнику компанії Future Meat Technologies, який запропонував вирощувати штучне м’ясо в біореакторах, що імітують природну фізіологію тварини.

За задумом вченого, компанія Нахміаса поставляє фермерам тваринні клітини, поживні речовини і спеціальне обладнання для вирощування тканини. Після того, як тканина виросте, її відправлять на переробні заводи, де перетворять на м’ясо, за смаком практично не відрізнити від натурального.

Все це не означає відмову від традиційного тваринництва, але біореактори допоможуть частково витіснити традиційні курятники і корівники, а вегетаріанці отримають можливість, не змінюючи принципів, скуштувати соковитий стейк або котлети по-київськи, зазначає Israel 21c.