Суд відправив під домашній арешт підозрюваних у справі про заволодіння коштами “Укрзалізниці”

Солом’янський районний суд Києва обрав запобіжний захід для трьох із шести підозрюваних у кримінальному провадженні про незаконне заволодіння коштами філії “Центр забезпечення виробництва “ПАТ “Укрзалізниця”.

Як повідомляється у п’ятницю на сторінці Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) у Facebook, запобіжний захід обрано 17 січня. Сторона обвинувачення клопотала про обрання стосовно затриманих запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з визначенням суми застави й покладанням обов’язків, передбачених КПК України.

“Слідчі судді стосовно двох підозрюваних обрали запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту, ще одній людині обрано заставу в сумі 1921 тис. грн. Також при обранні запобіжного заходу суд визначив підозрюваним процесуальні обов’язки, передбачені ст. 194 КПК України”, – йдеться в повідомленні САП.

Як повідомлялося, САП здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом заволодіння державними коштами внаслідок організації посадовими особами філії “Центр забезпечення виробництва” ПАТ “Укрзалізниця” закупівель матеріалів верхньої будови колії за завищеними цінами. Досудове розслідування проводять детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

За даними САП, група посадових осіб філії ЦЗВ “Укрзалізниці” в корисливих інтересах і з залученням підконтрольних підприємств-посередників організувала проведення процедур відкритих торгів із закупівлі стрілочних переводів, запасних частин до них і комплектів роздільного скріплення, єдиним виробником яких на території України є Дніпропетровський стрілочний завод.

“За результатами проведених торгів тільки у 2016 році через підконтрольні підприємства здійснено закупівлі зазначеної продукції на залізниці України за завідомо завищеними й економічно необґрунтованими цінами, що призвело до заподіяння збитків на загальну суму понад 93,2 млн грн”, – зазначається в повідомленні.

Правоохоронці 15 січня повідомили про підозру у скоєнні злочину семи особам. Трьох затримали в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом.

Слідство перевіряє також причетність до скоєння цих кримінальних злочинів одного з народних депутатів.