Президент Зімбабве не поїде на форум в Давосі через протести в країні

Президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва не буде присутній на Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ) у Давосі у зв’язку з протестами в країні.

“Я повертаюся додому після продуктивного тижня двосторонніх торгово-інвестиційних зустрічей, – написав глава держави в неділю в Twitter. – Нашу країну компетентно представить у Давосі міністр фінансів Мтулі Нкубе. Першочергове завдання полягає в тому, щоб в Зімбабве повернувся спокій, стабільність і працездатність”.

Раніше влада Зімбабве оголосила про підвищення цін на бензин і дизельне паливо більш ніж в два рази, що викликало хвилю невдоволення у громадян. За даними міністерства інформації африканської держави, з початку протестів затримано понад 200 осіб. В результаті зіткнень демонстрантів з силами правопорядку загинули як мінімум три людини. У країні перестали працювати соціальні мережі Facebook, Twitter і месенджер WhatsApp, закриті ряд підприємств і шкіл.

14 січня Мнангагва прибув з триденним візитом до Росії в рамках міжнародного турне. Після відвідин Білорусії, Азербайджану і Казахстану президент планував відправитися на форум, який відбудеться в Давосі 22-25 січня.