Нацбанк пояснює падіння курсу гривні новорічними святами

У Нацбанку ситуацію з падінням курсу гривні пояснюють попитом валюти під час різдвяних і новорічних свят.

Про це повідомив заступник голови Національного Банку України Олег Чурий.

«Волатильність курсу гривні на міжбанку з початку 2016 – наслідок перекосів у попиті та пропозиції валюти. Зокрема, попит на валюту формується передусім за рахунок клієнтських заявок і незначно – за рахунок банків (їм дозволяється сумарно купувати для потреб власної валютної позиції валюту не більше 0,1% від регулятивного капіталу). Пропозицію валюти формується в основному за рахунок щоденних валютних надходжень від експорту товарів і послуг від інвестицій», – заявив Олег Чурий.

Він зазначив, що істотна частина валютної виручки в Україну надходить в доларах США і, відповідно, в більшості випадків проходить через коррахунки українських банків у США.

«Обов’язковий продаж валютної виручки уповноважені банки зобов’язані здійснити на наступний день після отримання валюти. Відповідно, коли робочий день в Україні збігається з вихідним днем у США, попит на валюту продовжує формуватися (клієнтські заявки продовжують проходити через валютний контроль, оскільки в Україні робочий день), а пропозиція валюти обмежена (у зв’язку з вихідними в США валютна виручка на рахунки українських банків не надходить)», – повідомив Чурий.

Заступник голови НБУ відзначив, що надлишковий попит на іноземну валюту спостерігається, коли робочий день в Україні збігається з вихідним днем у США, при цьому попит на валюту продовжує формуватися, а пропозиція валюти обмежена (у зв’язку з вихідними в США валютна виручка на рахунки українських банків не надходить).

У протилежній ситуації формується надлишкову пропозицію іноземної валюти.

«Ці фактори значною мірою визначають динаміку курсу гривні на початку року у зв’язку з великою кількістю святкових днів у грудні-січні у світі», – резюмував він.

Зазначимо, що 16 січня офіційний курс гривні був 24,1873 за долар. На 18 січня НБУ знизив офіційний курс до 24,38 гривні за долар. Це мінімум з початку березня 2015 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.