Демократ Джо Байден отримав $200 тис. за промову на підтримку республіканця – ЗМІ

Колишній віце-президент США демократ Джо Байден перед проміжними виборами до Конгресу в листопаді 2018 року отримав $200 тис. за виступ у штаті Мічиган з промовою на підтримку республіканця Фреда Аптона, який переобирався в Палату представників.

Про це повідомила в середу газета The New York Times.

Видання виклало зміст розмов з організаторами заходу, з “Економічного клубу” південно-західного Мічигану, а також контракт на виступ, укладений з Байденом. З точки зору аудиторії, колишній віце-президент країни у промові по суті рекламував республіканців в цілому і конгресмена Аптона зокрема. Байден назвав його “одним з найчудовіших хлопців”, з якими йому довелося працювати. На виборах 6 листопада Аптон переміг суперника-демократа з перевагою в 4,5% голосів.

Як уточнює газета, Байдену виплатили $150 тис. за сам виступ і $50 тис. на транспортні витрати.

Конгресмен Аптон запевнив видання, що він був присутній на виступі Байдена, але поняття не мав, що той стане його хвалити. Слід зазначити, що колишній віце-президент присвятив значну частину мови вкладом республіканців прийняття разом з демократами в Конгресі закону про дослідження онкологічних захворювань. Байден два роки тому вирішив не балотуватися в президенти, так як, за його словами, важко переживав смерть сина, який помер від раку.

На думку The New York Times, факт щедрої плати за промову на підтримку кандидата від партії суперника може нашкодити Байдену, якщо він, як повідомляли ЗМІ, вирішить балотуватися в президенти США в 2020 році. Однопартійцям навряд чи сподобається подібний прецедент, що може негативно вплинути на шанси колишнього віце-президента стати єдиним кандидатом опозиційної партії на пост глави держави.

Згідно з рядом опитувань, Байден входить до числа політиків, які користуються найбільшою підтримкою членів Демократичної партії серед можливих претендентів на участь у президентських виборах в 2020 році. Про намір балотуватися на вищий адміністративний пост США поки оголосили сенатор від штату Нью-Йорк Кірстен Джиллибранд, член Палати представників Конгресу від штату Гаваї Тулса Габбард і колишній мер міста Сан-Антоніо (штат Техас) Джуліан Кастро, який займав пост міністра житлового будівництва і міського розвитку в адміністрації Барака Обами.

59-і вибори президента США відбудуться 3 листопада 2020 року.