ДП”Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” подало заяву до Антимонопольного комітету України

Державне підприємство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” подало заяву до Антимонопольного комітету України

В заяві йдеться про прохання скасувати постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо формування оптової ціни електричної енергії в частині індикативної ціни вугілля та ціни його транспортування (формула “Роттердам+”).

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

“ДП НАЕК “Енергоатом” просить Комітет прийняти рішення про припинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом зобов’язання НКРЕКП скасувати пункт 3.1. Постанови НКРЕКП від 03.03.2016 № 289 “Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії” в частині розрахунку прогнозної ціни продажу електроенергії з використанням у формулі показників індикативної ціни вугілля та ціни його транспортування”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що заява була подана ще 21 грудня, у ній “Енергоатом” відзначає, що цей пункт постанови НКРЕКП призвів до перерозподілу коштів оптового ринку електроенергії на користь генеруючих компаній ТЕС за рахунок відповідного зниження тарифу на електричну енергію АЕС.

“З метою отримання інформації, яка б підтверджувала або спростовувала викладені в заяві обставини, Комітетом направлені вимоги про надання інформації, зокрема, до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, НКРЕКП, ДП “НАЕК “Енергоатом” та Державного підприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”, – повідомили в АМКУ.

У серпні 2018 року НКРЕКП скасувала формулу розрахунку ціни на електроенергію “Роттердам+”.

Водночас, варто зауважити, що, відповідно до закону “Про ринок електричної енергії”, формула діятиме до 1 липня 2019 року.