Національна асамблея Венесуели в першому читанні схвалила проект про “перехід до демократії”

Національна асамблея Венесуели у вівторок в першому читанні схвалила законопроект, яким декларується “перехід до демократії” і “відновлення дії конституції”.

Про це повідомив у своєму Twitter лідер опозиції Хуан Гуайдо.

Парламент знаходиться під контролем політичних опонентів уряду президента Ніколаса Мадуро і фактично виключений з процесу прийняття рішень.

“Законопроект, згідно з яким буде йти перехід до демократії і відновлення дії Конституції Боліваріанської Республіки Венесуела, одноголосно схвалено в першому читанні”, – написав Гуайдо.

Національна асамблея 15 січня оголосила Мадуро узурпатором, вважаючи таким чином всі дії глави держави позбавленими законної сили. Законодавчий орган також виступив із закликом до 46 державам заморозити доступ уряду до рахунків в іноземних банках.

23 січня Гуайдо, призначення якого на посаду спікера парламенту двома днями раніше анулював Верховний суд, оголосив себе виконуючим обов’язки президента. У той же день тимчасовим главою держави його визнали США, до них приєдналися країни Групи Ліми за винятком Мексики, Організація американських держав, ряд інших держав. 29 січня Вашингтон ввів санкції проти венесуельської нафтовидобувної компанії PDVSA, а пізніше передав Гуайдо контроль над частиною активів Венесуели в банках США.

Європейські країни, в числі яких Великобританія, Німеччина, Іспанія, Нідерланди і Франція, 26 січня заявили, що визнають Гуайдо тимчасовим президентом, якщо Мадуро не оголосить про проведення виборів протягом восьми днів.