У Пентагоні вважають, що розробка РФ нових комплексів не допоможе зберегти ДРСМД

Сполучені Штати вважають, що відповідальність за збереження Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) лежить виключно на Росії, і розробка Москвою додаткових систем озброєнь, які порушують цю угоду, не допоможе його врятувати.

Таку точку зору озвучив офіційний представник прес-служби міністерства оборони США Джонні Майкл.

“Відповідальність за збереження ДРСМД лежить виключно на Росії. Розробка додаткових систем, що порушують угоду, ні в якій мірі не допомагає, якщо російська сторона дійсно хоче врятувати договір”, – вважає він.

Держсекретар США Майк Помпео 4 грудня 2018 року заявив, що у Росії є 60 днів, щоб “повернутися до виконання” ДРСМД. Він додав, що якщо цього не станеться, Вашингтон призупинить зобов’язання за договором.

2 лютого президент РФ Володимир Путін під час зустрічі з главою МЗС і Міністерства оборони оголосив про вихід Росії з Договору про ракети середньої і малої дальності.

Як відомо, безстроковий договір між США і СРСР, підписаний у 1987 році, забороняє виробляти, випробовувати і розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) та малої (від 500 до 1000 км) дальності.