Венесуела може використовувати “Газпромбанк” для обходу санкцій США

За інформацією агентства Reuters, державний нафтовий концерн Petróleos de Venezuela SA (PDVSA) відкрив рахунок у російському “Газпромбанку”, щоб уникнути санкцій США.

Концерн повідомляє своїм спільним підприємствам, що виручку від продажу нафти необхідно направляти на рахунок в Росії, пише агентство у суботу, 9 лютого, з посиланням на неназваних співрозмовників.

Крім того, Reuters наводить цитати з листа віце-президента PDVSA з фінансових питань Фернандо де Кинталя. У документі, який датований 8 лютого, де Кінталь згадує “нові банківські інструкції щодо здійснення платежів”.

Венесуела як і раніше, зможе продавати нафту на світовому ринку

28 січня міністр фінансів США Стівен Мнучін повідомив про введення санкцій щодо нафтового сектора Венесуели. Південноамериканська країна як і раніше, зможе продавати нафту на світовому ринку, проте виручені кошти будуть направлятися на заблоковані рахунки, доступ до яких не буде, зокрема, у глави Венесуели Ніколаса Мадуро. Після того, як Вашингтон ввів обмежувальні заходи, PDVSA вимагає від своїх закордонних партнерів прийняти рішення про подальшу участь у спільних проектах, стверджують двоє співрозмовників агентства.

У травні 2018 року у Венесуелі відбулися вибори глави держави. За даними ЦВК країни, чинний президент Мадуро здобув перемогу, набравши близько 70 відсотків голосів. Опозиція бойкотувала вибори, а їх результати не визнали Європейський Союз, США і ряд країн Латинської Америки.

Більшість країн ЄС і США визнали Гуайдо тимчасовим президентом

22 січня в Каракасі та інших містах країни почалися масові акції протесту після вступу Мадуро на пост глави держави на другий термін. На наступний день голова Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасово виконуючим обов’язки президента країни. Пізніше Верховний суд Венесуели заборонив йому виїжджати за кордон.

Більшість країн Євросоюзу, включаючи Німеччину, заявили про визнання Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели. Крім того, його визнали США і частина країн Латинської Америки, а також Організація американських держав.