В Україні презентували «Білу книгу» російської брехливої пропаганди

В Україні презентували видання «Біла книга спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018», що представляє об’ємне вивчення пропаганди Кремля проти влади в Києві за останні роки.

Це збірка фейкових новин, фальшивої інформації та кремлівської пропаганди, що поширює Росія на тему України з їхнім наступним обговоренням. Публікацію презентувало Міністерство інформаційної політики України.

«Російську дезінформацію можна порівняти до телевізійного серіалу», – сказав під час презентації віце-міністр інформаційної політики Дмитро Золотухін.

За його словами, інформаційна війна проти України – це «серіали», сценарій яких обертається довкола вибраного пропагандистського гасла, що розвивається залежно від потреб у наступні сезони.

«Це не просто певний перелік епізодів та історій – це концепція бачення, яку ми пропонуємо нашим колегам в освітній сфері, і у сфері журналістики, і у сфері державних органів. Концепція, як дивитися на ситуацію, яка розгортається в інформаційному просторі», – наголосив Золотухін.

Автори «Білої книги» обговорюють, зокрема, російські «серіали» на тему нібито зв’язків України з «Ісламською державою», інформацію про злочини українських військ на Донбасі та обвинувачення України у збитті малайзійського пасажирського літака у 2014 році. Вони вивчають також російську інформацію про присутність на Донбасі солдатів НАТО.

«Біла книга» про інформаційні операції Кремля проти України налічує майже 400 сторінок, а її текст доступний українською мовою на веб-сайті Міністерства інформаційної політики України.