Глави МЗС ЄС 18 лютого обговорять нові санкції проти Росії через ситуацію в Керченській протоці

Міністри закордонних справ 28 країн Євросоюзу обговорять у понеділок на плановому засіданні в Брюсселі питання введення нових санкцій через ситуацію в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Крім того, глави МЗС обговорять ситуацію в Україні, включаючи майбутні президентські і парламентські вибори в країні. Також Рада ЄС проведе дискусії з політичної кризи в Венесуелі та війни в Сирії.

Як повідомив журналістам представник ЄС, країни співтовариства проводять дискусії з питання введення нових санкцій відносно Росії у зв’язку з інцидентом в Керченській протоці.

“В даний час в Раді ведеться процес щодо обмежувальних заходів, які можуть бути введені проти Росії через ситуацію в Керченській протоці”, – сказав він.

Дипломат не уточнив, коли саме очікується рішення щодо можливих нових санкцій, однак зазначив, що це станеться “найближчим часом”.

“Наскільки мені відомо, процес не буде завершено до понеділка, але рішення очікується найближчим часом”, – додав він.

Як повідомляють інші джерела в Брюсселі, йдеться про обмежувальні заходи щодо восьми росіян. Крім того, глава МЗС Австрії Карін Кнайсль заявила раніше на полях Мюнхенської конференції з безпеки, що санкції вже узгоджені на рівні послів і будуть спрямовані проти конкретних осіб, а не економіки Росії.

Раніше повідомлялося. що Рада ЄС проведе дискусію щодо України, включаючи майбутні президентські і парламентські вибори, намічені на 31 березня і 27 жовтня відповідно, а також процес реформ і ситуацію з безпеки в країні.

Крім того, як розповів представник ЄС, глава дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні представить міністрам конкретні пропозиції щодо надання допомоги районам України, які входять до Азовського моря.

“Верховний представник Федеріка Могеріні і єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоханнес Хан представлять конкретні пропозиції про те, яку підтримку Євросоюз може надати регіону Азовського моря”, – сказав він.

За словами дипломата, ці пропозиції будуть засновані на роботі місії ЄС, яка була відправлена ​​до Маріуполя в кінці січня.

“Наша місія працювала в регіоні Чорного моря в кінці січня, щоб подивитися, які заходи можна вжити, щоб підтримати регіон. Вони поінформували Федеріку Могеріні і Хана, які в свою чергу представлять конкретні пропозиції Раді ЄС”, – пояснив він.

Крім того, за словами дипломата, глави МЗС обговорять питання вільного судноплавства через Керченську протоку.

“Вони обговорять ситуацію навколо Азовського моря і посилену мілітаризацію зони, можливу соціально-економічну підтримку ЄС регіону, а також питання про те, як забезпечити безперешкодний і вільний прохід через Керченську протоку”, – сказав він.

За словами дипломата, офіційного підсумкового документа по Україні не очікується, однак Рада ЄС в черговий раз “закличе Росію звільнити українських моряків і забезпечити вільне судноплавство через Керченську протоку”.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, Європейський союз і США працюють над новими санкціями щодо Росії у відповідь на затримання українських моряків.

Нагадаємо, що російські силовики захопили два малі артилерійські броньовані катери Бердянськ і Нікополь та рейдовий буксир Яни Капу і 24 військовослужбовців ВМС ЗС України 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки під час їхнього переходу з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря.

Москва інкримінує українським морякам “незаконний перетин держкордону”, за що їм загрожує до шести років позбавлення волі. Офіційний Київ вважає їх військовополоненими і вимагає негайного звільнення.

У січні Лефортовський суд Москви продовжив незаконний арешт захоплених в полон українських моряків до 24 і 26 квітня 2019 року.