У Відні вже вчетверте пройшов Український благодійний бал

У розпал сезону балів у Відні вже вчетверте пройшов Український благодійний бал. Вишиті сукні дебютанток, «Черемшина» у виконанні українського співака Олега Скрипки разом із віденським джаз-гуртом – цього року українські елементи особливо насичено переплелися з австрійською класикою.

Організаторами заходу є Товариство української молоді в Австрії. Дійство відбулося 16 лютого в пишному палаці Ауерсперг в самому центрі Відня, де колись грали Моцарт та Гайдн.

«Допомагай танцюючи» – таким є неофіційний слоган балу. Всі зібрані кошти під час благодійної лотереї підуть на потреби двох дитячих будинків в Україні. За попередніми підрахунками, на цьогорічному балу вдалося зібрати понад 5000 євро.

Крім благодійних цілей, організатори поставили собі за мету відродити традицію Українського балу та зробити його впізнаваним у бальному календарі Відня. І їм це чудово вдається, незважаючи на те, що він доволі молодий. Адже Український бал встиг стати цікавим місцем зустрічі для багатьох іноземців. Цьогоріч на бал завітало понад 700 людей.

«Публіка Українського балу, як і минулого року, на понад 50% складалася з австрійців та гостей різних національностей. Особливо приємно, що бальною традицією можуть насолоджуватися також й українці. Вже не перший рік спеціально на Український бал приїжджає чимало українців з Чехії, Словаччини, Угорщини, Швеції та навіть з Канади і Америки. На Український бал може завітати кожен – для цього потрібно лише купити вхідний квиток та дотримуватися дрес-коду», – зазначають організатори.

Також Український бал має на меті стати містком культурної дипломатії між Україною та Австрією, і таким чином популяризувати українську культуру серед австрійців та іноземців. Адже щороку його відвідують VIP-персони з України та Австрії, представники бізнес та дипломатичної еліти. Зокрема, представники пан’європейського руху Австрія, представники Інституту славістики Віденського університету, митці.

За правилами віденських балів вечір відкривають дебютанти (пари хлопців та дівчат) полонезом та віденським вальсом. На Українському балу 14 пар різних національностей, четверо з яких приїхали з України, танцювали віденський вальс під романтичні мелодії «Як тебе не любити, Києве мій».

Відкрила Український бал оперна співачка, солістка літньої академії віденської філармонії, переможниця особливої премії «кращий бельканто-співак» світового конкурсу ім. Яна Кіпури Наталія Степаняк. Вона виконала арію Джудіти з однойменної оперети Франца Легара «Мої губи цілують дуже гаряче». Петро-Павло Ткаленко – український бас-баритон, учасник Зальцбурзського фестивалю у складі Концертної спілки хору Віденської державної опери неперевершено заспівав пісню Тараса з опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка. Вдвох оперні зірки виконали фантастичний дует Дона Джоваггі та Церліни з опери «Дон Джованні» Вольфганга Амадеуса Моцарта.

Переможці та фіналісти багатьох міжнародних змагань маріупольські танцюристи Костянтин та Надія Панченко присвятили зворушливий номер героям Небесної сотні.

Щороку Товариство української молоді обирає два регіони в Україні та підтримує дітей з вадами або соціально незахищених дітей. На Українському балу 2018 вдалося зібрати 5 000 євро, на які Товариство української молоді в Австрії закупило інвентар для дітей, які займаються параолімпійськими видами спорту в м. Кремінна Луганській області, а також відремонтувало Оршівський дитячий будинок «Ромашка» в Чернівецькій області.