Amnesty International критикує Росію за зростання тиску на правозахисників

Російська влада ускладнює роботу неурядових організацій (НУО).

Про це йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International (AI), опублікованій в середу, 20 лютого.

У Росії “організації громадянського суспільства, що критикують або не поділяють точку зору уряду, не отримують державного фінансування”, наголошують правозахисники. При цьому “значні кошти” направляються “постачальників соціальних послуг”, які “не відстоюють права публічно і не вимагають підзвітності” від влади, йдеться в доповіді. До числа основних одержувачів бюджетних коштів, призначених для громадянського суспільства, експерти AI віднесли “групи, які підтримують політику влади, в тому числі націоналістичні та консервативні, а також православну церкву”.

Крім того, правозахисники назвали російський закон про заборону пропаганди гомосексуальних відносин серед неповнолітніх “неприкрито гомофобним”. Прийнятий Держдумою РФ в 2013 році документ “не тільки обмежує права осіб на свободу вираження поглядів”, але також “сприяє звинуваченню тих, хто керує організаціями, які займаються відстоюванням інтересів і освітою” в питаннях гендерної ідентичності, говориться в доповіді.

У липні 2012 року Держдума РФ прийняла поправки до низки російських законів, які регулюють діяльність некомерційних організацій (НКО). Зміни зобов’язують НКО, які займаються політичною діяльністю і отримують закордонне фінансування, реєструватися як “іноземні агенти”. НКО повинні вказувати на це, наприклад, на своєму сайті і регулярно звітувати про своє фінансове становище.

Нововведення торкнулося, в першу чергу, правозахисних організацій, а також НКО, що займаються, наприклад, питаннями екології та охорони здоров’я. На сьогоднішній день в реєстрі “іноземних агентів” числиться понад 70 організацій. У лютому 2019 року Мін’юст РФ вніс до реєстру рух “За права людини”, яке заснував правозахисник Лев Пономарьов, а також дві організації, якими він керує.

Діяльності російського незалежного громадянського суспільства проти порушення прав людини або державного свавілля загрожує “придушення в зародку”, вважає генеральний секретар німецького відділення AI Маркус Беко (Markus Beeko). Подібну тенденцію правозахисники спостерігають і в інших країнах, зокрема в Угорщині, Єгипті та Індії.