НАЗК склало і направило 221 адміністративний протокол по звітах політичних партій у ІІІ кварталі 2018 року

За звітами політичних партій у ІІІ кварталі 2018 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало і направило 221 адміністративний протокол.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

Зокрема, НАЗК наводить такі дані:

172 протоколів – за статтею 212-15 КУпАП – порушення встановленого порядку надання або отримання внеску на підтримку партії;
47 – за статтею 212-21 КУпАП – порушення встановленого порядку або строків подання Звіту політичної партії або подання фінансового Звіту, оформленого з порушенням встановлених вимог;
2 – за статтею 188-46 КУпАП – невиконання законних вимог (приписів) Національного агентства.
Усього 276 партій подали до НАЗК звіти про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за ІІІ квартал 2018 року.

«Це дані станом на сьогодні, включно з протоколами, направленими для ознайомлення. Проте це не остаточні цифри, оскільки робота над складанням адміністративних протоколів триває. Наразі можна зазначити, що найбільша кількість правопорушень – це порушення встановленого законом порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії, і відповідно, адміністративні протоколи складені на внескодавців партії», – повідомила член НАЗК, координатор напряму запобігання політичній корупції Наталія Корчак.

Відповідно до Звітів, парламентська партія «ВО «Батьківщина» отримала найбільше внесків на фінансування статутної діяльності у ІІІ кварталі. Серед позапарламентських партій найбільше внесків зробили прихильники на підтримку партії «Основа».

Серед партій, які отримують державне фінансування, тільки дві політичні сили у ІІІ кварталі 2018 року витрачали кошти на утримання місцевих осередків: «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та «Опозиційний блок».

Безумовним лідером за витратами на пропагандистську діяльність у ІІІ кварталі стала партія «ВО «Батьківщина». Серед позапарламентських партій найбільше на пропагандистську діяльність витратили у партії «Основа».