Уряд Угорщини називає український закон про освіту напівфашистським

В уряді Угорщини назвали закон України про освіту напівфашистським.

Як йдеться на сайті угорського уряду, про це на прес-конференції у Будапешті заявив міністр Гергей Гуйяш, що очолює адміністрацію прем`єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Відповідаючи на питання про вибори в Україні, Гуйяш заявив, що ”наразі Україна має уряд, який зневажає права меншин”, і який ”ухвалив напівфашистський освітній закон”, та висловив сподівання, що угорській владі ”вдасться достукатися до нової адміністрації, оскільки вона не має можливості контактувати з поточною адміністрацією”.

Також Гуйяш наголосив, що в Угорщині продовжують очікувати від української влади на зміну цього закону.

Відносини України та Угорщини погіршилися після прийняття українським парламентом нового закону про освіту. Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які мешкають в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненим 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту».

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року. Нині цей проект закону перебуває на розгляді парламентських комітетів.