Президент Судану Омар аль-Башир оголосив про введення режиму надзвичайного стану в країні

Президент Судану Омар аль-Башир оголосив про введення режиму надзвичайного стану в країні терміном на один рік на тлі антиурядових протестів.

Про це він заявив в п’ятницю, 22 лютого, в зверненні до народу, показаному на національному телебаченні, повідомляє НВ з посиланням на AFP.

Крім того, аль-Башир, який керує африканською країною 30 років, розпустив центральний уряд і уряди штатів.

Надзвичайний стан ввели на тлі масових антиурядових мітингів, що супроводжувалися особливою жорстокістю з боку силовиків.

Антиурядові демонстрації, що почалися 19 грудня 2018 року через зростання цін і дефіцит готівки, швидко переросли в протести проти правління аль-Башира і поширилися по всій країні.

За даними активістів, під час акцій протесту було вбито 60 осіб. Влада Судану офіційно підтверджує загибель лише 32 осіб, включно з трьома співробітниками служби безпеки.

За даними ЗМІ, в придушенні протестів у столиці Судану Хартумі брали участь найманці з неофіційних російських ПВК.

Омар аль-Башир, ісламіст і колишній офіцер армії, прийшов до влади в 1989 році після військового перевороту. Він був двічі переобраний на пост глави держави в 2010 і 2015 роках після внесення відповідних змін до конституції Судану.

У 2017 і 2018 роках глава держави, який знаходиться в міжнародному розшуку через звинувачення в геноциді і злочинах проти людяності, відвідував Росію, де обговорював з президентом РФ Володимиром Путіним співпрацю між двома країнами.