Холодницький назвав рішення КСУ про незаконне збагачення посадових осіб  ударом по антикорупційній системі

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький назвав рішення Конституційного суду України про визнання неконституційною статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення посадових осіб ударом по антикорупційній системі.

Таку думку він висловив в ефірі “112 Україна“.

“Для нас це стало дуже серйозною несподіванкою. Скажу відверто – це удар як по САП, так і по всій антикорупційній реформі взагалі. За кількістю проваджень, – 65 станом на сьогодні, є такі, за якими слідство триває. Чотири провадження вже було направлено до суду протягом 2016-2019 років. Практично всі вони підлягають безумовному закриттю”, – повідомив Холодницький.

За словами керівника САП, у зв’язку з відміною статті про незаконне збагачення, провадження без підозр підлягають закриттю детективом або прокурором, а ті, в яких оголошена підозра, може закрити виключно прокурор. На кожному наступному засіданні у провадженнях, які зараз перебувають в суді, прокурор зобов’язаний відмовитися від підтримки публічного обвинувачення.

Нагадаємо, Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення посадових осіб. Своєю чергою президент Порошенко заявив, що внесе у Верховну Раду законопроект про покарання посадових осіб за незаконне збагачення відразу після того, як відповідне рішення суду буде оприлюднено.

НАБУ пояснило, що рішення Конституційного суду означає, що всі кримінальні провадження в частині, що стосується незаконного збагачення цих осіб, буде закрито. Відновити відповідні розслідування в подальшому буде неможливо. У бюро вважають, що позбавлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення відкриває чиновникам можливості для зловживань і надає індульгенцію на скоєння ними кримінальних корупційних правопорушень.

Президент Петро Порошенко підписав новий законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення і доручив зареєструвати документ у Верховній Раді як невідкладний. У четвер, 28 лютого, відповідний законопроект був зареєстрований в Раді.