Британія закликає Росію звільнити українських моряків після 100 днів полону

У Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії закликають Російську Федерацію негайно звільнити 24-х українських моряків, які були захоплені біля Керченської протоки, після 100 днів полону.

Про це повідомляється у мікроблозі Посольства Британії в Україні у Twitter.

«Пройшло 100 днів, як Росія захопила 24 українських військових та три кораблі у Чорному морі. Ми закликаємо Росію їх звільнити негайно та забезпечити вільний прохід через Керченську протоку до Чорного моря. Крим – це Україна», – заявили британські дипломати.

Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід у Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Трьох з них було поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» в «Лефортово».
Суд у Москві продовжив терміни арештів полоненим українським військовим до кінця квітня.