НБУ випустив пам’ятні монети, присвячені наданню Томосу

Національний банк України випустив пам’ятні монети, присвячені наданню Томосу про автокефалію Православної церкви України.

Про це повідомляє прес-служба регулятора в Facebook.

Пам’ятні монети “Надання Томосу про автокефалію Православній церкві України” увійдуть в обіг 25 березня 2019 року: монети номіналом 5 гривень із нейзильберу (тираж – 75 тис. штук), номіналом 20 гривень зі срібла (4 тис. штук) та номіналом 100 гривень із золота (1,5 тис. штук).

Наголошується, що ці монети продовжать серію “Духовні скарби України”. У прес-службі регулятора додали, що відзавтра монети стануть доступними для попереднього онлайн-замовлення.

Раніше Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення щодо надання Томосу про автокефалію Православній церкві в Україні 11 жовтня 2018 року. Церемонія підписання Томосу відбулася 5 січня 2019 року в Стамбулі. Вранці 6 січня Вселенський патріарх Варфоломій передав предстоятелю Православної церкви України Епіфанію посох і Томос про автокефалію. Це відбулося під час урочистого богослужіння в церкві Святого Георгія в Стамбулі. Того самого дня Томос прибув до України і був прийнятий у трапезному храмі Святої Софії.

10 січня Томос про автокефалію ПЦУ, який раніше в Стамбулі підписали члени Синоду Вселенського патріархату, повернувся до України.